Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/bookeraj

Marketing

Victoria Laurie: "Vizija zločina"

Eto, ljeto je prošlo, smanjena količina posla koja me zatrpavala tijekom dva ljetna mjeseca ponovno se povećava i obrušava na nejaku mene poput lavine, a knjige koje sam željela pročitati nisam ni izbliza započela. Ni izdaleka pogledala. Na neke niti pomislila.

Sjećate se kad sam vam pričala o vidovnjakinji Abby Cooper iz istoimenog romana «Vidovnjakinja» koji sam tada čitala (u slučaju da se ne sjećate, evo linka!)? U svakom slučaju, radi se o momi koja ima toliko moćnu intuiciju da vidi stvari koje su se dogodile i da predviđa stvari koje se trebaju dogoditi. I tada Abby zajedno sa svojim dečkom Dutchem Riversom (koji je blondinka i izgleda ko grčki bog, sudeći prema bestidno lošim opisima koje nam nudi Victoria Laurie) rješava slučajeve iz njegove nadležnosti.

Mrzim kad čitam prvu pa pedeset i prvu knjigu iz serije, bez obzira koliko nepovezane bile (da budemo jasni, ovo nije Harry Potter, radnja svake knjige je samostalna i mogu se čitati sve i ako niste počeli od «Vidovnjakinje») – na početku ove knjige Abby Cooper se oporavljala od ranjavanja koje se dogodilo u četvrtoj knjizi, očito («Vizija zločina» je peta), za koje ne znam kako se dogodilo pa me to sad muči.*

Općenito, u petoj se knjizi vidi zamor materijala (koliko god čovjek može isisavati ideju o vidovnjakinjama koje pomažu u rješavanju zločina, do pete knjige mora doći do maksimiziranja bljak – faktora). Zaplitanje traje beskrajno dugo, da bi se rasplet dogodio na posljednje dvije – tri stranice knjige. Umjesto «grčkog boga» Dutcha Abby u nevolje upada sa svojom prijateljicom i privatnom detektivkom Candace, a ovu je knjigu Dutch presjedio na klupi. Bez obzira na slatke komentare kakvih se sjećamo i iz prve knjige (primjer kakvoga citiram na kraju ovog posta), priča se pomalo istrošila. Iako moram priznati da ne mogu ovu tvrdnju kvalitetno potkrijepiti s obzirom na to da se svakom serijalu mora dogoditi barem jedna knjiga koja je malo slabija od ostalih. Ovo jednostavno može biti baš ta jedna knjiga. Moram reći i to da je moj dojam možda uzrokovan i time što sam posljednjih nekoliko dana ponešto privatno nervozna, pa mi čitanje nekako baš i ne ide u tek u posljednje vrijeme. Enivejs, moje tople preporuke – vjerojatno bih i skupljala ovaj serijal samo da knjige nisu tako besramno skupe.

«Vjerujem da na svijetu postoje dvije vrste ljudi: oni koji vole mačke i oni koji vole pse. Opće je pravilo da je bolje miješati vodu i ulje, nego njih, razmišljala sam, ležeći na kauču u kući mog dečka i oporavljajući se od puščane rane u prsima koju sam zaradila prije tri mjeseca. Dutch, moj dragi, ima velikog, debelog, dosadnog alergenog mačka Virgila, a ja slatkog divnog, hipoalergenog jazavčara Eggya prikladnog za tetošenje. Sasvim je jasno u koju kategoriju ja pripadam. I da, jesam pristrana, pa što? Tužite me.»




____________
* vjerojatno će vas radovati da je svih pet po redu objavljeno u hrvatskom prijevodu u izdanju Nove knjige Rast pod sljedećim naslovima: «Vidovnjakinja», «Vidovnjakinja u škripcu», «Vizija ubojstva», «Instinkt ubojice» i «Vizija zločina». Ne nadajte se, prijevodi naslova blage veze nemaju s izvornicima, što možete provjeriti OVDJE.


Post je objavljen 30.08.2010. u 15:06 sati.