Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/nepoznatizagreb

Marketing

Tratinčica i ostalo cvijeće za Tita


Snimio: Vanja

Vi malo stariji se sigurno sjećate onih poznatih stihova "Druže Tito, ljubičice bijela, tebe voli omladina cijela ...", poslije smo dobili i "88 ruža za druga Tita", no vjerojatno ne znate da je Tito imao (i još uvijek ima) i svoju tratinčicu. I to u Zagrebu, u Ulici grada Vukovara, ispred kućnih brojeva 222-224, kod knjižnice "Marin Držić", između Kruga i Vranovine.


Snimio: Vanja


Snimio: Vanja


Detalj fontane. Snimio: Vanja

1982. godine je na tom mjestu uređen spomen perivoj "88 stabala za druga Tita" (uređenje parka: Dragutin Kiš), a postavljena je i fontana imena "Tratinčica za Tita" kipara Marijana Kockovića. Pokušao sam pronaći malo više informacija o njima, no o Marijanu sam pronašao samo ovu web stranicu, a Dragutinovo ime sam pronašao bez ikakvih dodatnih objašnjenja na listi hrvatskih arhitekata 20. stoljeća.

Park je ovih dana pomalo zapušten (fontana ne radi, klupe su dijelom oštećene, opločene staze zarasle u travu ...), no još uvijek pruža ugodnu hladovinu uz uvijek bučnu i vruću Vukovarsku, a na nek način i iz pješačke perspektive sakriva niz velikih zgrada u Vukovarskoj što ju čini bližoj mjeri čovjeka. Sama fontana prema mom osobnom mišljenju baš i nije neka ljepota, sve da je i uređena, no, eto, kao i sam taj dio Vukovarske, dokument je jednog vremena u kojem je prevladavao takav stil.


Neobičan dizajn klupe, jedinstven u Zagrebu. Snimio: Vanja

Post je objavljen 26.08.2010. u 10:17 sati.