Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/zoranostric

Marketing

Svi naši Treći blokovi...


Na portalu tinolovka.com objavio sam kolumnu
Svi naši "treći blokovi" (1); Hrvatski izborni sustav.

3rdparty.orgOvo je prvi u seriji od tri do četiri teksta. Unatoč ekonomske krize, brojnih afera i opće erozije povjerenja u politiku i političare, ankete javnoga mnjenjaj pokazuju začuđujuću postojanost u opredjeljenju birača. Uz manje varijacije, ništa se bitno nije promijenilo od izbora za Sabor 2007. g.: dvije stranke (HDZ i SDP) dobivaju oko 30 posto, četiri (HNS, HSS, HSP, HSU) oko pet posto, a IDS i HDSSB drže svoje regionalne pozicije u Istri i Slavoniji.

Ipak, ankete i procjene pokazuju da postoji potencijal za prodor određenog broja predstavnika novih snaga (treći, četvrti, peti blok...) u Sabor. Čak i ako ih bude samo pet – šest, to bi bila znatna promjena u odnosu na dosadašnje izbore.

U ovom članku govorim o karakteristikama našeg izbornog sustava, zbog kojih je korisno stvarati "blokove", tj. koalicije, koje mogu osigurati veći broj glasova. Ako imate ispod deset posto glasova, gledano ukupno u zemlji, relativno mali porast broja glasova može donijeti vrlo veliki porast broja osvojenih mandata. Tako je na izborima za Sabor 2007. godine HSU osvojila 4,2% glasova i samo jedan mandat odnosno 0,7%, a koalicija HSS/HSLS sa 6,8% glasova osvojila je osam mandata!

Post je objavljen 25.08.2010. u 21:08 sati.