Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/bookeraj

Marketing

Čitam, čitam, čitam... JUTARNJI!

Jutarnji list je novina za eto tako, senzacionalizam i žutilo all over the place. Ali kad bih ja svakodnevno kupovala novine (što ne činim jer je 7 kuna tijekom 30 dana iznosi 210 kuna. Za 210 kuna ja pročitam čitav internet – dvaput!), sustavom eliminacije bih najvjerojatnije čitala Jutarnji list. Večernji mi je malo dosadan, lokalni Glas Slavonije su dirigirane novine koje najčešće pišu o najljepšoj okućnici, komarcima i rupama na kolniku, a 24 sata su neozbiljne novine koje vjerojatno jedine potroše više tinte na slike nego na tekst. U stvari, sviđaju mi se subotnji i nedjeljni Jutarnji kad su rubrike kulture i magazina malo jače i zanimljivije.

Nekoliko zgodnih tekstova je bilo u Jutarnjem u posljednjih nekoliko tjedana. Kao prvo, znate li da mi je Alain de Botton ukrao poslovnu ideju? Skakala sam do plafona kad sam pročitala. U biti, troje ljudi od kojih je jedan član grupe i poznati pisac Alain de Botton otvorili su knjižaru koja se zove Škola života (School of Life). U njoj kvalificirani knjižar pristupa kupcu kao osobi koja ima emocionalni problem, razgovara s tom osobom u svojstvu terapeuta i izabire mu knjigu za čitanje koja funkcionira kao terapija. To sam ja oduvijek željela činiti – preporučivati ljudima knjige! I sad Alain de Botton to radi usred Londona! Uostalom, pročitajte sami.

Normabel? Ne, hvala, dajte mi samo jednog Shakespearea

Nadalje, u subotu su objavili i popis knjiga iz rubrike «egzotično žensko pismo» ili bolje, kako žive žene u drugim dijelovima svijeta (u protivnom bih se zabrinula za muškost Arthura Goldena koji je napisao «Sjećanja jedne gejše»). Prvo vam brzopotezno dostavljam taj tekst Jutarnjeg lista, a potom i svoje tekstove glede nekih od navedenih knjiga, za cross-referencing.

Knjige koje vam otkrivaju kako žive žene u drugim dijelovima svijeta

Azar Nafisi: «Lolita u Teheranu»

Kiran Desai: «Nasljeđe gubitka»

Arthur Golden: «Sjećanja jedne gejše»

Liza Dalby: «Pripovijest o Murasaki»

I na kraju, Jutarnji je donio priču u čast 75. godišnjice Penguin Booksa o čemu sam pisala u sklopu svoje sage o «Povijesti čitanja» Alberta Manguela. Link slijedi dolje.

Kako su pingvini ubacili književnost u svaki džep



Post je objavljen 29.08.2010. u 16:00 sati.