Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/tollelegge

Marketing

Kako sve tako i tržište rada

Kako funkcionira tržište rada u Hrvatskoj više i nije neka nepoznanica, ali je u najmanju ruku fascinantna količina nestručnosti i bahatosti s kojom se susrećete, naravno bez ikakve relevantne podloge, posebice one financijske. Kako amaterski i diletantski prekopirati poslovnu funkciju Upravljanja ljudskim resursima je eklatantan primjer većine hrvatskih tvrtki njenih poslodavaca.
Gubitak posla ili pokušaj zapošljavanja je sam po sebi frustrirajući, a kad tome pridodate sve bisere kojih se nagledate ili naslušate na kvazi intervjuima zapitate se postoji li barem jedan segment u našoj zemlji koji zna što radi, ili koji ne pokušava na sve moguće načine eksploatirati sve što se da.
N
a putu traženja novog zaposlenja vidjet ćete svašta. Primjerice, kako ostati ravnodušan na natječaj za radno mjesto u kojem se traži nemoguća sinteza mladosti i bogatog iskustva, štoviše višegodišnjega izvrsnog poznavanja nekog segmenta tržišta. Uz to naravno ide aktivno poznavanje jednog ili više jezika, posjedovanje vlastitog automobila itd.

Posebna su priča natječaji za menadžere. Tek u toj kategoriji možete biti obmanuti. Kad se javite na takvu poziciju, ubrzo shvatite da se zapravo traži trgovački putnik 'door to door'. Naravno, ta pozicija podrazumijeva posjedovanje vlastitog vozila, poznavanje tržišta i robe koju ne mogu ni sami plasirati jer je nitko ne traži. Pritom se traži i izvrsno poznavanje engleskog jezika u govoru i pismu za područje rada u Zagrebu i zagrebačkoj županiji.

'Odlični' su i natječaji za mjesto financijskog savjetnika, za koje se transparentno nudi plaća od 5.000 kn na dalje. Što se zapravo krije u pozadini. Opet prodajni agent, a od 5.000 ništa. Zapravo nudi se osnovna plaća od 1.000 do 1.200 kn plus provizija prema ostvarenom prometu za robu koju nitko neće kupiti. Kakve to ima veze s financijama i savjetovanjem? Na žalost, to je tipičan primjer pokušaja obmane.

Ponajviše me oduševljavaju odbijenice za posao koja uvijek glasi; Zahvaljujemo na vašem interesu za našu kompaniju, ali zasad ne trebamo ljude vašeg profila. Vaše podatke spremit ćemo u našu bazu podataka“. Zapravo, riječ je o tvrtki s jedva dva zaposlena, koja funkcionira u dvije iznajmljene sobe i teško da ima bilo kakvu bazu podataka.


Post je objavljen 24.08.2010. u 12:10 sati.