Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/pokusinazivotinjama

Marketing

Poptuni prestanak korištenja životinja u istraživanjima

Potpuni je prestanak moguć, kažu Liječnici protiv pokusa na životinjama.

Princip 3R je odgađanje neminovnog. Premda jedno od tri R znači Replacement, to samo znači da se umjesto vrste životinja koje su osjetljivije na bol i patnju, svjesnije, može koristiti druga vrsta koja prema nečijim parametrima nije tako osjetljiva. To bi značilo da se umjesto primata koriste mačke, umjesto mačaka miševi, umjesto miševa „crvi“ i slično. Osim toga, taj R predstavlja korištenje životinjskih stanica, tkiva i organa umjesto živih životinja. U tom slučaju životinje se ubijaju.

Na taj način se stvaran problem zapravo ne riješava. Životinje kojima se olakšaju uvjeti trebale bi davati bolje rezultate. Od velike je važnosti za životinje da im se olakšaju uvjeti, to je neprijeporno. No to nije ni od kakve važnosti za istraživanja kao takva kad su dobiveni rezultati u kontekstu ekstrapolacije na čovjeka ionako neuvjerljivi i slabi te neiskoristivi.

Treba naglasiti da je svakako pohvalno što im se uvjeti uopće olakšavaju, ali one su ionako nepotrebne u istraživanju.

Liječnici protiv pokusa na životinjama smatraju kako potpun prestanak bilo kakvog korištenja životinja u studijama ne bi narušio i usporio napredak znanosti, štoviše, otvorio bi nove mogućnosti i oslobodio velik dio novca za ulaganje u kvalitetne nadomjesne metode.


Post je objavljen 24.08.2010. u 07:39 sati.