Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/zoranostric

Marketing

Treći blok, treći put... Što ljevica i zeleni mogu ponuditi? (6)


Ovo je šesti i posljednji dio politološkog članka, čiji je prvi nastavak ovdje.


Integralno, članak možete pročitati na pollitika.com.

Društveni pokreti i političke stranke

Grassroots Global Justice AllianceNaravno, ono „čekati i vidjeti“ ne treba baš bukvalno shvatiti. Djelovati treba. A teorija danas, po mom sudu, nije na nivou kompleksnosti aktualnih društvenih i političkih borbi. U gore navedenoj knjizi iz 2001 (16), Callinicos na zamjerku da lijevi kritičari ne nude svoju alternativu odgovara očekivanjem da će „alternativni društveni modeli proizaći iz antikapitalističkih pokreta“, koji su se na globalnom nivou počeli okupljati na anti-globalizacijskim i alter-globalizacijskim događanjima od Seatlea 1999.. „Sama nedosljednost tog pokreta, to jest prisutnost raznoraznih ideoloških struja, zelenih, socijalista, "trećesvjetaša", anarhista, koje su već u samima sebi kompleksne - lako bi mogla potaknuti razradu različitih, međusobno nespojivih alternativnih modela. Vjerojatno je da ćemo, preko pokušaja da teorijski artikuliramo i praktički implementiramo te modele, razviti mnogo jasniju viziju kako prevladati kapitalizam.« (17)

Iako ovo polaganje nade u teoriju, koja će proizaći iz mreže društvenih praksi ima osnova, odgovor ipak zvuči kao jeftino izvlačenje. Alternativni modeli neće proizaći iz prakse sami po sebi. Neki od praktičara moraju biti spremni znatan dio vremena, umjesto u neposrednom angažmanu, posvetiti kritičkom promišljanju; a neki od teoretičara moraju biti spremni sudjelovati u zamornim dnevnim aktivnostima. (18) Pritom i jedni i drugi moraju biti spremni na prihvaćanje istinskog pluralizma mišljenja i djelovanja.

Političke stranke, kao organizacije koje moraju pokriti razna područja („one-issue“ stranke brzo ili nestaju, ili šire svoj program), imaju u tome bitnu ulogu i odgovornost. Eklektičnost idejne osnove zelenih dragocjena je osnova za jednu moguću buduću sintezu. S druge strane, postoje raznolike teorijske koncepcije, često divergentne, za koje se ipak može reći da svaka za sebe nude jedan u-topos, jednu točku gledišta koja proširuje naše spoznaje.

Moramo razvijati dijalog teorije i prakse, i istovremeno multi-log različitih teorija i različitih praksi. To nije apstraktno načelo, već konkretan zadatak koji je pred nama u predstojećim mjesecima, u radu na programu i strategiji Zelene liste za parlamentarne izbore. I za one slijedeće.
____________

(16) Vidi bilješku 3.
(17) Kao u bilješci 3, str. 137.
(18) Slijedeći, primjerice, danas zanemarenu sociološku metodu „proučavanje sa sudjelovanjem“.


Post je objavljen 22.08.2010. u 21:00 sati.