Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/novac-i-djeca

Marketing

Novac i djeca

Na koji način objasniti djeci što je novac i koja je njegova uloga?

U prijašnjem blogu je već napisano, da s edukacijom djeteta o novcu nikad nije prerano.
Naravno da nećete djetetu od 3 godine na isti način objasniti što je novac kao djetetu od 10 godina.

Djeca od 2 do 4 godine

Maloj djeci objasniti što je novac najlakše i najbolje je kroz igru.
Krenite sa kovanicama, poredajte kovanice po veličini. Svaka kovanica ima lice (s brojem) i naličje (sa slikom).

Ako ne želite da vaše dijete dira novac, na internetu možete naći slike kovanica, zalijepite ga na karton i neka igra i edukacija počne.

Preskočimo lipe i krenimo sa kunama. Naučite dijete koja se životinja nalazi na naličju kovanice npr. 1 kuna - ptica (slavuj), 2 kune - riba (tuna), 5 kuna - medo (mrki medvjed).

Nakon toga možete mu pokazati da se jedna kuna sastoji od puunoo malih kovanica od 5 lipa.

Sjetite se svog djetinjstva kada ste u dućan došli sa vrećicom punih sitniša i tražili blagajnicu da vam sitniš promjeni u papirnati novac. Na vaše razočarenje ona je vama dala jednu ili dvije papirnate novčanice, dok ste vi njoj dali puunuu vreću novčića. Većina djece tada bi iz dućana izlazila u suzama. Sjećate li se toga?

Dijete neće znati koja se vrijednost krije iza svake novčanice, ali kada s vama ide u dućan recite mu: "Ova vrećica bombona je 7 slavuja". Na taj način će dijete polako shvaćati vrijednost novca.

Pri takvoj kupovini ćete se i usput malo zabaviti.


Djeca od 5 do 8 godina

U ovoj dobi djeca već znaju da roditelji idu na posao da bi zaradili novac koji im treba za kupnju hrane, odjeće, igračaka i mnogih drugih stvari.
Ako dijete s vama odlazi u kupnju, zna da osim što vi dajete novac blagajnici ona nešto vraća i vama. Kada djeca kreću u školu to može biti i mala vježba matematike (tzv. primjenjena matematika) npr. idete u dućan kupiti sladoled koji košta 5 kuna, dajete blagajnici 10 kuna. Zapitajte dijete da li zna koliko kuna vam blagajnica treba vratiti.

Djeca od 9 do 12 godina

Ukoliko ste u mogućnosti, djetetu od 9 godina već možete početi davati džeparac (detaljnije čitajte u slijedećem blogu). Prije toga uspostavite pravila kako trošiti džeparac. Na ovaj način će dijete najbolje naučiti nešto o novcu.

U ovoj dobi djeca već znaju i za kartice.

Većina njih ne zna kako to funkcionira. Oni samo znaju da ima tamo neki bankomat gdje se ugura kartica, a novac samo ispada (vau!).

Objasnite djetetu kako funkcionira kartica (savjet, nemojte mu spominjati mogućnost dozvoljenog prekoračenja tj. minusa).

Djeca od 12 godina na više

Do ove dobi djeca već znaju osnove o novcu. Ukoliko nemate mogućnosti davanja džeparca, pošaljite dijete u dućan da obavi sitne kupnje (kruh, mlijeko, novine i sl.) kako bi stekao osjećaj novca.

Najvažnije je dijete naučiti da novcem prvo moramo podmiriti svoje obveze (računi, kupnja hrane i sl.), a tek nakon što nam nešto ostane možemo priuštiti neka sitna zadovoljstva.

Slijedeći ponedjeljak smo opet zajedno i osvrnut ćemo se na knjigu Roberta Toru Kiyosakia „Bogati otac, siromašni otac“.

Pozdrav,
vaše financijske savjetnice
Ana & Danijela

Post je objavljen 23.08.2010. u 10:00 sati.