Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/zoranostric

Marketing

Treći blok, treći put... Što ljevica i zeleni mogu ponuditi? (5)


Prvi nastavak ovog članka

Djelovati i misliti, cjelovito i konkretno

Gren New Deal LogoDanas pak, kao zeleni, uvelike govorimo o Green New Dealu, koncepciji koja povezuje sagledavanje trostruke krize: okoliša (klimatske promjene), resursa (prvenstveno „Peak oil“) i ekonomske (inherentna nestabilnost svjetskog financijskog sustava). Koliki je stvarni potencijal te koncepcije, stare tek dvije godine? (12) Desetljeće pred nama pokazat će da li smo na tragu nečeg što se s originalnim New Dealom može uspoređivati, ili će, kao i "Treći put", ovaj pokušaj pasti u zaborav. (13)

Na nama je danas da djelujemo, ali i da pritom mislimo. Moramo djelovati sada i ovdje, radeći na neposrednim poboljšicama; ali pritom trebamo imati, kao vodilju, viziju budućnosti. Ne smijemo se bojati misliti u-topijski, polazeći od ne-mjesta, od ideje o onome što još nije a moguće je, umjesto da se uvijek iznova iscpljujemo analizirajući ono što jest i rezignirano zaključujući da je promjena nemoguća.

japan green new deal forumBez cjelovite, koherentne koncepcije, koja omogućava cjelovit pogled i sinergiju pojedinih mjera, ne može se ostvariti bitna promjena, za koju se većina slaže, da je potrebna. O tome npr. nedavno prof.dr.sc. Ivan Grdešić (14): »Svako ministarstvo ima zadatak riješiti nešto malo u svom sektoru. Nema središnje vizije, povezanosti tih mjera koja bi odgovarala razini problema s kojim smo suočeni (...) Sa setom malih intervencija koje bi trebale riješiti veliki problem očigledno neće ići.«

Zbog „velikih problema“, koji nisu samo naši, baviti se teorijom je vrlo praktična djelatnost. Slijepo teturanje hrvatske vlade, ali i bezidejnost oporbe, pokazuju značaj Kantovog uvida: „Teorija bez prakse je prazna, praksa bez teorije je slijepa“. »Postoje situacije u kojima jedina istinski “praktična” stvar koju možemo učiniti jest odoljeti iskušenju da se istog trena angažiramo te “čekati i vidjeti”, što znači strpljivu kritičku analizu.« (15)
_____________

(12) Koncepcija potječe od grupe koja je radila pri New Economics Foundations 2007.-2008. (http://www.neweconomics.org/publications/green-new-deal). Niz novosti možete naći na mrežnom sjedištu http://www.greennewdealgroup.org/. Europska zelena stranka je na izbore za Europski parlament 2009. izašla s manifestom „A Green New Deal for Europe“ (http://europeangreens.eu/menu/egp-manifesto/) Sada je u tijeku diskusija o nacrtu političke izjave (policy paper) „Makroekonomski i financijski okvir Zelenog New Deala“ (http://europeangreens.eu/fileadmin/logos/pictures_news_and_events/GND_Macro_financial_framework_final.pdf), koja će biti izglasana na Vijeću EZS u listopadu o.g.. Sintagmu je prihvatio i Program UN za razvoj (UNDP). U Hrvatskoj, Zaklada Heinrich Böll je u lipnju 2009. organizirala okrugli stol „Zeleni New Deal: Od liste želja do prilike za zaokret“.
(13) Koncepciji „Green New Deala“ bit će posvećen posebni broj E-biltena, 25. kolovoza.
(14) Opsežno citiran u članku Nevena Šantića „Kaos u službi opstanka vladajuće koalicije“, u: Pogled, prilog Novog lista, 14. kolovoza.
(15) Slavoj Žižek: „O nasilju : Šest pogleda sa strane“, Zagreb, 2008, str. 12. Pritom međutim, kritička bi analiza ipak morala biti vodilja za djelovanje, a ne vrtiti se u vlastitom krugu.


Post je objavljen 22.08.2010. u 09:00 sati.