Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/zoranostric

Marketing

Treći blok, treći put... Što ljevica i zeleni mogu ponuditi? (1)

U slijedeća tri dana objavit ću, u nastavcima, svoj nedavno napisan članak. Nije dugačak (2100 riječi, osam kartica), ali objavljujem u kratkim odlomcima, prilagođeno formatu bloga. Ako želite pročitati cijeli članak (u wordu), javite se i pošaljite e-mail adresu, pa ću vam poslati.

Anthony Giddens na TV 2000. g.U naslovu jednog nedavnog novinarskog članka (1) pojavila se sintagma „Treći put“ (s velikim slovom), iako se u članku koriste termini „treća opcija“ i „treća struja“; naslov je vjerojatno stavio urednik.

Ista neusklađenost pojavila se u izjavi sindikalnog lidera Vilima Ribića za Dnevnik HTV-a 17. kolovoza. Najavljujući mogući politički angažman sindikata (bez razjašnjenja na što zapravo misli i da li je to usaglašeno s drugim sindikalnim čelnicima) on je rekao da oba politička bloka ne zadovoljavaju interes radnika, te je Hrvatskoj potreban „treći put“.

Treći blok, opcija ili struja termin je dnevne političke pragmatike u Hrvatskoj. Međutim, pojam „Treći put“ ima specifično značenje u političkoj teoriji i praksi na svjetskom nivou u posljednjih 15-ak godina. Prije desetak godina bio je motivirajući i obećavajući, ali donio je razočarenje i danas pripada prošlosti.

U praksi društvenih i političkih borbi, treba jasno promisliti o pojmovima, načelima i argumentima koji se koriste; a to znači, da treba raditi na društvenoj teoriji, iz koje kao politički djelatnici razvijamo svoje strategije. Već je previše bilo ispraznih, nedomišljenih, slučajno izbačenih parola.
_____________

(1)Jasmina Popović: „Na ulici je šansa za Treći put“, Obzor, prilog Večernjeg lista, 24. srpnja 2010, str. 5-6.

Slijedeći nastavak


Post je objavljen 20.08.2010. u 09:24 sati.