Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/rusalka

Marketing

Hounted House (2), short story

Photobucket
sub rosa, photo by rU

Sub rosa - Pod ružom (rečeno).
Ruža je simbol šutnje i tajne, pa ova latinska izreka znači - rečeno u tajnosti, u povjerenju. Ružu često nalazimo na ispovjedaonicama kao znak nepovredivosti ispovjedne tajne.

Ukleta kuća (2) kratka priča

U dogovoreno vrijeme pred vratima vile dočekao ju je službenik agencije za prodaju nekretnina. Visok, mršav i blijed, 'neodređenih godina', u crnom ogrtaču unatoč toploj ljetnoj večeri, pogledao je Rosemary kroz cviker bez okvira i kimnuo joj kao da u njoj prepoznaje kupca i prije no što je prišla. Oči mu bijahu neobične žućkaste boje, poput mačjih. Gipko zakorači prema Rosemary, pruži joj ruku i predstavi se: Znalac ...

Gospodin Znalac? reče Rosemary. Kako prigodno ...

A vi ste Rosemary ... reče gospodin Znalac.
To nije zvučalo kao pitanje nego kao konstatacija a Rosemary se začudi što je nije oslovio prezimenom i što prezimenu nije dodao - gospođa ili gopođica - kao što je to u poslovnoj komunikaciji uobičajeno.

I, dok je Rosemary očekivala sljedeći potez gospodina Znalca, on znalački otkide grančicu ruže koja je izvirivala kroz ogradu i pruži joj je. Ruža, ruži ... reče. Iako joj se, dok je pruženu ružu prihvaćala, trn zabo u dlan, Rosemary mu se nasmiješi.

Gospodin Znalac je doista pravi znalac ... pomisli.
Zna kako kupcu ugoditi.

Rosemary je očekivala - sada će usljediti bujica riječi, nabrajanje prednosti kuće koja je na prodaju ili niz pitanja kojima 'ispipava' njezine mogućnosti kao kupca. No, gospodin Znalac nije izrekao ni riječi.
Dok su oboje šutke stajali pred visokom ogradom od kovanog željeza obraslom ružama penjačicama, slakom i divljom lozicom, a tišina postajala neugodna za Rosemary, pronicljivi pogled gospodina Znalca još jednom je odmjeri od glave do pete. I tada, na Rosemaryno iznenađenje, on joj reče:

Vi niste običan kupac ...
Štoviše, mislim da vi uopće niste kupac ...


Rosemary zausti odgovoriti mu, spremna priznati istinu i dodati koju riječ isprike, no on je prekide i prije no što je započela.

Vi ste više od kupca ... rekao je.
Vi
ste znalac ... i ljubitelj ...

I dok ga je Rosemary, zatečena njegovim riječim, nijemo gledala, gospodin Znalac se nasmiješi i dodade: Ne govorite ništa ...
Gledajte ...


Tada iz svoje aktovke izvadi veliki starinski ključ i otključa kapiju u vrtnoj ogradi. Iako je brava bila zahrđala, ključ se u njoj lako okrete i vrata se bezšumno otvoriše.

(nastavak slijedi)







Post je objavljen 15.08.2010. u 20:51 sati.