Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/daltoni-os

Marketing

Svetkovina Velike Gospe u Aljmašu

Foto : B.Mr.
Foto by B.Mr.

Prije rata ovo malo selo Aljmaš na ušću Drave u Dunav je bilo jedno od najvećih marijanskih svetišta u istočnoj Slavoniji. Dolaskom rata, crkva je srušena, a kip gospe nije uspio izaći iz Aljmaša sa svojim sumještanima. Nakon nekoliko mjeseci, kip je pronađen u ruševinama srušene crkve. Donešen je u Osijek i onako ranjen bio je izložen u osječkim župama.

Pokojni papa Ivan Pavao II pri svom boravku u Osijeku je okrunio i blagoslovio obnovljeni kip. On se sada ponovo nalazi kod svoje kuće, u Aljmšu, na ušću Drave u Dunav.

SVETIŠTE GOSPE OD UTOČIŠTA
Gospino aljmaško svetište utemeljeno je 1704.g. kada su isusovci tražili od aljmašana utočište za progonjeni Gospin kip. Aljmašani su mu dali utočište i tako je aljmaška Gospa dobila naziv "od utočišta" i postala je utočište ne samo za župljane sela nego i za cijelu istočnu Slavoniju, za Vojvodinu i za Bosnu. U domovinskom ratu aljmaško je svetište razrušeno do temelja 1992. Ostao je samo dio desnoga zida koji u obliku stupa vapi za pravdom u nebo, a nazvaše ga "zidom nade" jer će se aljmaško svetište obnoviti. Nakon što je Gospin kip bio čudesno spašen iz ruševina aljmaškog svetišta donesen je u Osijek gdje je bio u progonstvu zajedno sa svim aljmašanima sve do slavnog povratka 1998.

1.kolovoza 1998. Aljmaška Gospa od Utočišta svečano se vraća zajedno s prognanim Aljmašanima natrag u svoje mjesto točno nakon sedam godina. Povratak je bio na onaj isti dan kad je Aljmaš 1. kolovoza 1991. bio okupiran, a stanovnici pod smrtnom opasnošću šleperima prevezeni u Osijek. Nakon sedam godina istoga dana i sa istim šleperima vraća se Gospa Prognanica u pratnji brojnih mještana.



Post je objavljen 15.08.2010. u 12:59 sati.