Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/umojojkuhinji

Marketing

Pizza-pita od palente

Kuhana kukuruzna palenta kao «podloga» na koju je natrpan kečap, tvrdi sir, povrće… - «kompozicija» i dio sastojaka asociraju na pizzu, ali meni to nema veze s pizzom, to bi eventualno mogla biti nekakva pita (jer pita ima svakakvih). A ipak, naziv «pizza» ustalio se kad je riječ o spomenutoj vrsti jela, pa na Internetu u časopisima, kuharicama,.. stalno nailazim na Pizzu od palente, meni to zvuči ko´ oksimoron.

No, dobro, evo i moje verzije tog "oksimorona".

Image and video hosting by TinyPic

Sastojci
300 ml vode
350 ml mlijeka
125 ml instant kukuruzne krupice (palente)
(25 g naribanog parmezana)
sol, papar
kečap (umak od rajčica)
1 veća rajčica, očišćena, narezana na kriške
1-2 paprike, očišćene, narezane na rezance
1 manji crveni luk, narezan na kolute
2 češnja češnjaka, sitno nasjeckana
100 g ocijeđenog kukuruza šećerca iz limenke
100 g maslina
150 g tvrdog naribanog sira
oregano


U lonac stavite vodu i mlijeko pa ih zakuhajte. Dodajte krupicu, miješajući pjenjačom da se ne zgruda. Prokuhajte ju par minuta, miješajući na slaboj vatri da se zgusne.

Kuhanu palentu maknite s vatre, dodajte parmezan (može i bez), začinite solju i paprom i razmažite ju na nauljeni papir za pečenje (na debljinu od 1 cm, ako se lijepi za žlicu, žlicu umačite u hladnu vodu).

Ostavite da se ohladi.

Po ohlađenoj palenti rasporedite nadjev kao što biste ga rasporedili na pravu pizzu: razmažite kečap, dodajte narezanu papriku, kriške rajčice, kolute luka, češnjak, kukuruz šećerac, narezane ili cijele masline… posipajte naribanim tvrdim sirom i oreganom.

Možete upotrijebiti i npr. brokulu, karfiol… ali njih najprije treba skuhati.

Pitu stavite u pećnicu zagrijanu na 200 stupnjeva i pecite da se tvrdi sir rastopi i zapeče.

Povrće koje stavljam na ovu pitu se ionako može jesti sirovo (rajčica, paprike), ili je već termički obrađeno (konzervirani kukuruz šećerac). Čak i ako koristite neko povrće poput karfiola, brokule…, njega ionako najprije treba skuhati, pa se pita ne mora ništa duže peći.



Post je objavljen 13.08.2010. u 08:12 sati.