Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/nba

Marketing

CRNA GORA SANJA EUROBASKET: Azuri u Bijelom Polju



PEK & ROLL - KLJUČNI IGRAČ REPREZENTACIJE CRNE GORE NIKOLA PEKOVIĆ ĆE U IDUĆOJ NBA SEZONI IZNENADITI MNOGE PROTIVNIKE POD NBA OBRUČIMA


Azuri u Bijelom Polju, Crna Gora sanja Eurobasket – tako bi se ovih dana mogla opisati košarkaška zbivanja u najmlađoj državi republika bivše Jugoslavije.

Crnogorci su na čelu kvalifikacione grupe za Evropsko prvenstvo 2011. godine u Litvaniji. Crna gora je na startu poslala kući Letoniju sa 30 poena razlike, 96:66, a potom je pobjeđena Finska u gostima sa 14 poena razlike, 74:60. Danas u 18:30h igra se možda jedan od odlučujućih mečeva za raplet u grupi, jer Crna Gora ima dvije pobjede, a Barnjani, Belineli i drugovi samo jednu pobjedu i čak dva poraza!

Snaga crnogorskog nacionalnog tima leži u tri činjenice. Prva, odličan trener, Duško Vujošević je prethodnih godina postizao fantastične razultate sa Partizanom, a sada je sjeo na klupu CSKA. Drugo, Crna Gora posjeduje jak timski duh i veliku motivaciju zbog kulta reprezentacije i gladi za pobjedama. Treće, ekipa ima možda najdominantnijeg centra u Evropi Nikolu Pekovića, koji će od naredne godine igrati u NBA ligašu Minesoti. Pored Pekovića, u reketu su tu Vraneš (Uniks Kazanj), Golubović (Kaha Laboral, sada u Turskoj) i Drobnjak (nekada Sietl, Atlanta i Klipersi), tako da se rijetko koja evropska država može pohvaliti sa toliko snage i visine u reketu. Neki će reći da je boljka reprezentacije na bekovskim pozicijama, što je djelimično tačno, jer timu nedostaje bar još jedan iskusni plej i bar još jedan vrhunski bek šuter. Ipak, to se nadoknađuje tako što pleja igra Amerikanac na crnogorskim pasošem Omar Kuk, a postojala je varijanta da zaigra i bivši igrač Toronta i Sakramenta Quincy Douby, što se na kraju nije ostvarilo.

Tim izgleda ovako, prethodne mečeve počinjala je petorka Omar Kuk (Valensija), Suad Šehović (Bosna), Vladimir Dašić (Real Madrid, pregovara sa Albom), Vladimir Dragičević (Budućnost) i Slavko Vraneš (Uniks Kazanj). Sa klupe, redom po pozicijama, ulaze mladi Vladimir Mihailović (Mornar Bar), Goran Jeretin (Lokomotiva Kuban), Miloš Borisov (Hemofarm), Milko Bjelica (Lijetvus Ritas), Nikola Peković (Minesota Timberwolves) i dvojica centara Predrag Drobjak i Vladimir Golubović.

Neki veliki talenti crnogorske košarke kao što su Ivan Koljević i Nenad Mijatović ne nose državni dres, jer nisu uspjeli da juniorski potencijal pretvore u seniorski kvalitet, a poznato je da Vujošević voli da vodi tim gdje se svakome tačno zna mjesto. Takođe, postoji žal što crnogorski dres ne nosi Saša Pavlović, momak iz Bara velikih fizičkih predispozicija, koji već godinama igra u NBA, prvo Juta, pa Klivlend. Veća šteta za budućnost crnogorske košarke je što se mladi Nikola Mirotić odlučio za reprezentaciju Španije. Košarkaški Savez je ranije pregovarao sa njim, ali je Mirotić odlučio da igra za državu gdje je postao jedan od najboljih igrača svog godišta u Evropi i buduća nada Real Madrida.

Sve u svemu, velika Italija dolazi na megdan Crnoj Gori, državi sa jedva 700.000 ljudi, strepeći za plasman na Evropsko prvenstvo. S druge strane, Crna Gora ima veoma respektabilan tim u evropskim okvirima, koji može sa svakim da igra, što je posebo važno i ''trči i pucaj'' i tešku pozicionu igru. Upoređujući je sa ekipama u regionu, evidentno je da tim nema imena Srbije, Hrvatske ili Slovenije, ali isto tako da je bolji od Makedonije i Bosne i da može da igra sa svima, što je u savremenom sportu najvažnije, jer odavno ne važi ono ‘’ko je bolji na papiru’’. Na terenu, Crna Gora izgleda borbeno, snažno, kvalitetno i brzo, šta ćete više od košarke.


Marko Mišić radi na Televiziji Vijesti koja producira sportsku emisiju "23 sata", te je ekskluzivni dopisnik Nba.Blog.hr & CroHoops.com iz Crne Gore




Post je objavljen 11.08.2010. u 16:17 sati.