Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/severinomajkus

Marketing

Performans župana Jakovčića


- Ovo je Trg slobode, porečki Trg slobode! Danas je i Trg slobode riječi! Neki nam poručuju: Ništa nije sigurno!? Žele da riječ ne bude sigurna? Na ovom Trgu slobode riječi, u ovom gradu: Riječ je sigurna!, početak je govora istarskog župana Ivana Jakovčića održanog u sklopu njegovog performansa danas u Poreču.

Župan se u govoru otvoreno referirao na 50. porečki Annale čiji je naziv i bio "Nitko nije siguran" i za koga je radove ove godine selektirao Slaven Tolj, istaknuti hrvatski vizualni umjetnik. Prilikom otvaranja Annalea, vidljivo iritiran Jakovčić je kazao da bi tu manifestaciju radije zatvorio nego otvorio, što je pokrenulo lavinu kritičkih napisa u svim hrvatskim medijima.

Župan je porečki Trg slobode novim znakovljem pretvorio u tri različita trga: Trg slobode riječi, Trg slobode misli i Trg slobode govora. Govor je nastavio u sličnom tonu, a naglasak je ipak dao na slobodu govora.

- Iz ovog su grada ljude odvodili u smrt jer su mislili, jer su govorili! Neki su s ovog trga ljude otpremali u Dachau jer su htjeli misliti. I moj otac je htio misliti. Neki su iz ovog grada ljude odvodili na Goli otok jer su htjeli govoriti. I moj je otac htio govoriti. Neki su mi s ovoga trga poručivali da će ubiti moje riječi, moje misli, moje govore. Još sam živ, još sam tu.

Na ovom sam Trgu slobode uvijek vrlo glasno govorio što mislim! Na ovom je Trgu slobode tisuće ljudi strahovalo za moju slobodu samo zato jer sam glasno mislio. Neki bi nam danas opet zabranili riječ, zabranili misao, zabranili govor. Ovo je sukob svijeta slobode protiv njihovog svijeta isključivosti! Neki bi željeli da svi mislimo isto, govorimo isto, oblačimo se isto. Hrvatska još nije sasvim slobodna. Na ovim trgovima slobode riječi, misli i govora Hrvatska je sasvim slobodna, zaključio je svoj govor župan Jakovčić.

Nakon tog dijela performansa župan je podijelio sto pari kratkih hlačica koje je osobno i potpisao uz povike "Roba tutto firmata!", a da bi upotpunio doživljaj okupljenim je novinarima i slučajnim prolaznicima podijelio i naljepnice s napisima "Trg slobode, riječi, misli i govora".

Tko su ti "neki" koji nam žele oduzeti pravo na riječi, misli i govor bilo je jasno u zadnjem dijelu performansa kada je Jakovčić pohitao do poštanskog ureda gdje je poslao tri paketa u koje je spremio jedan par kratkih hlačica i kopiju svog govora. Pakete bi trebali dobiti Milan Ivkošić, kolumnist Večernjeg lista, te novinarke Jutarnjeg lista Nađa Irena Fišić i Patricia Kiš koji su svojim pisanjem razljutili župana i, sudeći po njegovim riječima, pokušali ga lišiti gore spomenutih sloboda. (B. VINCEK)


KOMENTIRAJ:


Severino / Utorak, 10.08.2010. - 19:29.

Zupane , na tvom bi mjestu, uz tolike komentare, ne samo, odstupio, vec okupio sve kojima si po Istri dijelio fotelje po vlastitom arsinu, i na tom istom trgu slobode objesio se pred njima, ili sa njima .
odgovori
otisla djevojka do Nina i kazala: "Mogu li dobiti slobodu govora?"
"Potpisanu?" upitao je Jakovcic i pruzio joj naljepnicu na kojoj pise TRG SLOBODE RIJECI.
toliko o slobodi.
istra24 / Utorak, 10.08.2010. - 17:29.
• odgovori
Bahato je reagirao na izlozbu i reko da bi je on mogao i zatvoriti. Onda se naljutio jer je novinarka napisala da u biti nema ukusa (kratke hlacice, crne mokasinke(!) i bordeaux carape. Svasta. Bilo bolje da nije reagirao. Pa sta ima veza ako nema ukusa? Pa nemaju svi. :)
greenboy / Utorak, 10.08.2010. - 17:28.
• odgovori
da mi je znati dali ti je sloboda govora bila ovakva onog dana kad ti se rodio sin Jugoslav, danan Jugo kako voliš reći, ma koga farbaš konju jedan, uskrs je daleko, jako jako daleko,,,,,,,,,ovo sam očekivao od ludog Kajina al od tebe......vidim da se načudit nikad dosta.....mila majko.....i glas istre, kasnite, sve novine su već to objavile još u podne....
bandit / Utorak, 10.08.2010. - 16:33.
• odgovori
zaboravih.... zašto nikada u javnosti nije izašlo koliko ti je sin slupao automobila u nesrećama. čudno niti jedan put nije nigdje ništa pisalo, pa ni na Ladonjaipressu. Zanimljivo, ne.....
bandit / Utorak, 10.08.2010. - 16:31.
• odgovori
majke ti, od.ebi iz lijepe Istre. Sloboda govora, misli, riječi..... Toliko ti ukaljao te fraze da je strašno. Nemaš ti pojma o čemu pričaš. Po definiciji si lopov i manipulator. Ajd lijepo objasni ljudima, za početak, kojim si čudom još na vlasti. Onda na koji način objašnjavaš da je 104 % zaposlenih u državnim uredima u Istri iz redova IDS-a. Gori ste od HDZ bar 5 puta. Zašto si pored brojnih ostalih sranja, a ima ih, na otvaranju izložbe održao onaj primitivni govor. Tu zavlačiš neku slobodu na 100 načina a s druge strane ocijenjuješ izložbu i presuđuješ istoj..... Čovječe, daj se odluči, ostani gnjida kao do sada i šetaj po izložbama vina, pjančevanje ti ide bolje od pametovanja o slobodi i otvaranja izložbi.
Istrijan55 / Utorak, 10.08.2010. - 15:10.
• odgovori
Sposobnost i umijece - nasem zupanu - ne moze nitko oduzeti. Steta je da je takav "politicki"talent izgubio svoju pravu i radnu sposobnost te upao u zamke vlastite - politicke birokracije. Upao je u klasicnu zamku - osjecaja da je nezamjeniv i nepogresiv.....Ustvari - da li je imao drugog izbora - jer sve su "DEMOKRACIJE" ustvari vrlo slicne - i uvijek predvodjene nekim slicnim likovima kao sto je i nas Nino..... Svakako zanimljiva poruka svima nama - da slijedeci put razmislimo - sta se desava kada ne uvjetujemo PROMJENE - zakonima - koje sami izglasavasmo - kada glasamo za uvijek iste likove i kada samo znamo kritizirati tudji rad a ne krenuti od poboljsanja - svojeg osobnog !?? Da li svi zajedno zasluzujemo BOLJE od postojeceg ili je nas zupan - ipak samo proizvod - postojece kvalitete NARODA - koji ga je tu i postavio.....Vrijeme ce pokazati tko je bio u pravu - ali za ovaj perfomance - cista petica nasem majstoru iz Poreca....
Lexxus / Utorak, 10.08.2010. - 15:25.
• odgovori
U redu župane, slobodni smo već 20 godina i možemo pričati što nas je volja. Ne želimo više živjeti u prošlosti nego želimo bolju budućnost, POSAO i veći standard. Pusti kratke hlačice koje si dobio od prije par godina i u koje više ne možeš ući zbog debele guzice i počni raditi nešto konkretno ili prepusti mjesto sposobnijima, koji će manje pričati i degustirati a više raditi. Što je slijedeće??? Dijeliti ćeš palice za golf i otvarače za botelje vina???
zzzz / Utorak, 10.08.2010. - 14:14.
• odgovori
nemaš ti nino toliko majica i printanih govora za sve one kojima bi ih trebao poslati ... zabrazdio si, župane ... miči svoje debelo dupe iz politike dok nas nisi sve rasprodao ...
postkapitalist / Utorak, 10.08.2010. - 13:59.
• odgovori
sloboda govora, ali slaven tolj više ne krasi pulska pročelja. Jakovčićevi pitori su ga već zatukli.
tocka / Utorak, 10.08.2010. - 13:43.
• odgovori
jakovcicu, zelis li slobodu govora izadji iz politike. slobodu govora imamo mi, porezni obveznici, cijom lovom baratas i iz cijih si dzepova sad i djelio ove hlace na poreckom trgu slobode. OPET SI DAO NESTO NASE ZA DJABE. srami se!




Post je objavljen 10.08.2010. u 21:55 sati.