Tim stručnjaka s američkog National Cancer Institute u Rockvilleu, na čijem je čelu bila liječnica Amanda J. Cross završio je sedmogodišnje istraživanje provedeno na 300,933 muškaraca i žena od 50 do 71 godine starosti. Tijekom studije je 856 osoba dobilo tumor žuči. Povezala se konzumacija crvenog prerađenog mesa i ove vrste tumora. U crveno prerađeno meso spadaju razne kobasice, šunke, hrenovke i slično u kojima ima puno nitrita i nitrata, koji se koriste kao konzervansi, odnosno da bi proizvodi dulje trajali.
Osobe koje su jele najviše procesuiranog crvenog mesa obično su bile niže naobrazbe, manje fizički aktivni, s većim indeksom tjelesne mase te su jeli vrlo malo povrća i voća.
Također, liječnici tvrde da i ovisi kako je meso pripremljeno, je li kuhano, prženo, pečeno na girlu i slično.
'Naša studija povezuje određenu vrstu mesa i određenu vrstu tumora. Mislim da smo krenuli u dobrom smijeru i ova studija je jedna u nizu pomoću koje ćemo bolje razumjeti povezanost pojave tumora i konzumacije mesa', rekla je dr. Cross.
Post je objavljen 10.08.2010. u 14:30 sati.