Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/daltoni-os

Marketing

Regionalna ženska nogometna liga! DA ili Ne ?!

Foto by B.Mr.
Foto by B.Mr.

Postignut športski rezultat ponekad ne daje pravu predodžbu o (ne)uspjehu pojedine ekipe. Takva priča zadesila je i ŽNK Osijek koji je, po završetku prve dvije tekme u okviru UEFA-ine lige prvakinja,izvukao deblji rezultatski kraj,ali svojom igrom,željom,htijenjem posebice zalaganjem završni rezultatski minus bio je prevelik sudeći po viđenom, ako su u pitanju nogometašice Osijeka. DA izgubile su visokim rezultatom,reći će športski stručnjaci koji nisu bili nazočni samim utakmicama. I to je neosporna činjenica. Posve zasluženi porazi koji su po tko zna koji put ukazali na sve slabosti ženskog nogometa u Hrvatskoj. Ne treba tu biti previše pametan,pa izvući takav zaključak. Secirajući ekipe na osnovu igračkih kvaliteta Osječanke ne zaostaju puno po pitanju nogometnog znanja, dapače. Za početak, krenuti ćemo sa uvodnim djelom priče gdje treba spomenuti enormna novčana ulaganja u ženski nogomet van granica Lijepe Naše. Da li se mogu usporediti ulaganja kod nas i ženskom vanjskom nogometnom svijetu ? Odgovorno tvrdim; Ne! U ovom trenu to je svemirska razlika po pitanju financija.

Foto by B.Mr.
Foto by B.Mr.

Druga bitna činjenica može se iščitati u spoznaji o nogometnoj mladosti igračica Osijeka. Osječki ženski nogometni vrtić spram suparničkih igračica u najboljim nogometnim godinama više nego kvalitetno parirao je svim ekipama koje su nastupile u gradu pokraj rijeke Drave. Treba istaknuti da su to sve igračice iz nekog osječkog nogometnog okruženja,gdje pojedine nogometašice jedva da su ispunile UEFA uvjeta kako bi uopće mogle i nastupiti u Ligi prvakinja. Da li to treba nekome posebno elaborirati?! Vlastiti stručni kadar,domicilni igrački kadar zalog su za nastavak uspješne športske priče nogometašica Osijeka. Dobro,zadrti će se samo držati rezultata na kraju utakmice,ali presudniji u ovom trenutku je pokazatelj nogometnog napretka ili možda nazadovanja u razvoju ženskog nogometa u Osijeku. Tu su nogometašice ŽNK Osijek na svom terenu. Pohvale koje stižu sa svih strana pružaju jasnu naznaku o konstantnom športskom napretku unutar kluba. Zar nitko ne prati "muške" kako gube od tamo nekih "Šerifa" i njima sličnim ekipama,koje po svojem nogometnom znanju nisu ipak u rangu naših nogometnih "Zvijezda". Nema tu neke dramatike,osim konstantne uredne smjene trenera. I onda opet kreće sve iz početka. Tako iz godine u godinu. Eh,da je nogometašicama Osijeka djelić tog kolačića. Lova do krova! I tako dok njihove športske suparnice ulažu u nogomet,te kupovinom igračica sa strane stvaraju ekipe,dotle Princeze s Mačkamame uredno stvaraju kvalitetne igračice unutar svog nogometnog inkubatora. To je glavna poanta.

Foto : B.Mr.
Foto by B.Mr.

Gostujući na jednoj lokalnoj TV postaji športski direktor Bojan Bodražić , te v.d. kapetanica nogometašica Osijeka Vanesa Zlosa pružili su gledateljstvu dašak pravog športskog entuzijazma i pravilne prosudbe kako o nogometnoj snazi športskih suparnica tako i o vlastitim mogućnostima. Realna predodžba stanja ženskog nogometa u Hrvatskoj. Bez vjere u vlastite snage čemu onda uopće i igrati nogomet. Ne treba nikome priznati da je bolji ,a ako se to i dogodi treba športski čestitati,i to je to. Pa nisu valjda športske suparnice pale s Marsa?! Kao ne možemo mi s njima ravnopravno igrati. Svašta! Nema tu igračica tipa C.Ronaldo ili Mesija koji su neki drugi svijet,ako je nogomet u pitanju. Nogometašice Osijeka su pokazale i dokazale da imaju športsku kvalitetu koja ne mora biti jedini čimbenik poradi ocjene o športskom uspjehu. Puno je tu i drugih stvari u igri. Kamo sreće kada bi igračice Osijeka skupa s još nekolicinom kvalitetnih klubova unutar domaćeg prvenstva, recimo po uzoru na hokejaše Medveščaka, imale priliku priključiti se nekoj jakoj ženskoj nogometnoj ligi . Eh,to je dobra ideja samo je upitna njezina realizacija. Ili možda nije ?! Regionalna liga u kojoj bi se našli klubovi iz zemalja obuhvaćenih trokutom Alpe-Dunav-Jadran. Ha! Eto nama kvalitetnih utakmica. Pa i sada nogometašice i ini klubovi igraju barem pripremne utakmice u tom nekom okruženju. I nema nikakvih problema. S aspekta nogometno-financijske situacije,regionalna liga bila bi pun pogodak. Barem ako je ženski nogomet u pitanju. Ideja za razmatranje. Ili možda i nadalje iščekivati nekog Abramovića samo je upitno da li ćete dočekati taj dan. Vjerojatno nećete. Treba se okrenuti nekom "domaćem"okruženju. Medvjedi su pozitivan športski primjer. A gdje ste Vi u toj priči,cijenjena gospodo! Športski pozdrav ! Tekst : Daltoni'os thumbup


Post je objavljen 10.08.2010. u 08:19 sati.