Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/zmayski

Marketing

Kovač Čarda, Suza

Nakon bučne noći ustajem u burno jutro! Oblaci zatvaraju nebo sa svih strana i obećavaju kišan i vjetrovit dan. Polako i bez neke euforije pakiram kamp i šator - danas neće biti neka lepršava i radosna vožnja, to je očito.

Odmah oblačim i kišnjak, nemam neke vjere da će se oblaci ramaknuti - i zaista, čim sam krenuo kiša počinje, i nije baš toplo. Prvo odlazim u Osijek slavnom Trpinjskom cestom, kartica koju sam ponio za fotić već je puna - kupujem novu, znatno veću u nekom trgovačkom centru (gdje me lege gledaju kao marsijanca, onako u full opremi za kišu). Odmah produžujem do posljednjeg mjesta u Baranji gdje sam jučer prekinuo obilazak granica - Suza, između Kneževih Vinograda i Batine. Nisam vozio puno više od dva sata kroz jaku kišu, i moram priznati da je moj entuzijazam splasnuo; u Suzi sam i mokar i već mi je dobrano hladno - zastajem uz jednu lijepu čardu i mislim kako valja pričekati da se ovo barem djelomično ispada.

Skidam se i naručujem fiš - kažu da ga rade po narudžbi, i najmanje za dvije osobe - rekoh, žrtvovat ću se. Pitaju "Kakva fiš; blaga ili srednje ljuta, i samo šaran ili sve riba?" Velim; svu ribu, mješano, i nek bude ljući, da me dobro osuši i ugrije. Tip dalje začuđeno pita "Kako; mađorski ljuta fiš???" Velim, da, ljuta fiš! Polako pijuckam odlično bijelo vino, gledam kako kiša pada, uživam u živopisnom ambijentu, sušim se i osluškujem kako drugi gosti (koji miješaju mađarski i hrvatski u razgovoru) predišu od ljute klope. Nakon 45 minuta nose mi moj kotlić, i uz njega svježe spremljenu domaću tjesteninu - izgleda odlično! I jest odlično; sva riba svježa, fiš bogat i ljut po mojoj mjeri - ali ja sam bio tako smrznut i mokar da me tek nakon 2-3 tanjura počeo oblijevati znoj! He, he; to ja zovem dobrom klopom! Najeo sam se do uha, ali sam popio samo 3 deci vina, tako da sam spreman za daljnju vožnju - ma šta spreman! - pucketam prstima i osmjehujem se na kišu i oblake! Dobro, istini za volju, sad tek lagano paducka, a i vjetar se umirio. No, Kovač-Čardu svakako preporučam; odličan fiš za dvoje, cuga i kavica; 160 kuna.

Post je objavljen 25.07.2010. u 12:00 sati.