Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/udrugemiljevci

Marketing

POLAGANJE VIJENACA POVODOM 8. SJEDNICE MILJEVAČKOG SABORA




Miljevci – Visovac: Održana 8. godišnja sjednica MILJEVAČKOG SABORA

Svečanom sjednicom 7. kolovoza s početkom u 11 sati, održana je 8. godišnja sjednica Miljevačkog sabora. Svečanost je započela polaganjem vijenaca i molitvom za poginule ispred spomen križa kod crkve Imena Isusova u Drinovcima. Vijenac je položen i kod spomen obilježja prvom hrvatskom predsjedniku dr. Franji Tuđmanu i izmoljene su molitve za njega.

Nakon toga svi su prisutni krenuli prema Gospinu otočiću Visovcu gdje je održana i svečana sjednica. Nakon himne Lijepa naša, koju su izveli članovi župnog zbora Miljevci, tajnik sabora g. Živko Galić, pozdravio je sve nazočne članove sabora kao i pristigle goste, a u ime odsutnih se ispričao. U ime županije šibensko kninske sve nazočne pozdravio je župan g. Goran Pauk istaknuvši zadovoljstvo radom sabora i poželivši da u našoj županiji ima više ovako dobro organiziranih područja kao što su Miljevci. U ime gradskog vijeća grada Drniša sve nazočne je pozdravio predsjednik vijeća g. Josip Begonja istaknuvši zadovoljstvo što je gradsko vijeće ovih dana dodijelilo nagradu za životno djelo upravo predsjedniku Miljevačkog sabora dr. fra Šimi Samcu s čime je prepoznat njegov osobni rad i rad udruge Miljevački sabor.

Nakon pozdravnih govora uslijedio je radni dio sjednice na kojem su pročelnici pojedinih vijeća (ekologija, gospodarstvo, šport, kulturno umjetničko društvo, zaštita kulturnog dobra) iznijeli aktivnosti od prošle godine i planove za budućnost. Zaključeno je da pojedina vijeća rade veoma dobro, a da bi jedino vijeće za Gospodarstvo trebalo uložiti dodatne napore kao bi pripomoglo da se gospodarstvo ovoga kraja što prije oživi. Predsjednik sabora fra Šime Samac poticajnim riječima kao i iznošenjem planova za budućnost zaključio je prvi dio sjednice prije nego je uslijedila točka: Razno, gdje su se svi ostali mogli uključiti i iznijeti svoje prijedloge i sugestije. Kao zaključak donesena je odluka da se za dvadesetu obljetnicu oslobođenja miljevaca 21. 6. 2012. uredi spomen obilježje za sve poginule kako u drugom svjetskom ratu tako i u Domovinskom ratu pod jednim jedinstvenim križem kod crkve Imena Isusova. Za tu prigodu potrebno je osmisliti i kulturne sadržaje. Predloženo je da se na Visovačkoj brini izvede opera Ero s onoga svijeta ili Requiem.

Pod točkom razno predloženo je da se napravi spomen kuća u kojoj bi se mogao vidjeti cijeli proces obrade i sušenja Miljevačkog pršuta, pod nazivom Muzej pršutu. Predloženo je da se u suradnji sa gradskim institucija povede veća briga oko stariji i nemoćnik u župi pod vidom stalne patronažne službe, kao i to da se zaposli jedna osoba koja bi uređivala župna groblja.

Susret je završio zajedničkim domjenkom u samostanskoj blagovaonici uz srdačne pojedinačne razgovore svih prisutnih.
sudionik

Post je objavljen 09.08.2010. u 14:56 sati.