Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/atlantidahr

Marketing

GLOBALNO ZAGRIJAVANJE NA PLUTONU???



izvor: http://www.znanost.com/clanak/hubbleove-fotografije-pokazuju-da-pluton-mijenja-boju

HUBBELOVE FOTOGRAFIJE POKAZUJU DA PLUTON MIJENJA BOJU

Najnovije fotografije koje je snimio Hubbleov teleskop pokazuju da nekoć daleki planet, degradiran na status "patuljastog planeta" 2006. godine, mijenja boju a ledene površine na njemu mijenjaju položaj.

Fotografije, koje je objavila NASA, pokazuju da je Pluton puno crveniji nego što je bio zadnjih nekoliko desetljeća. Laiku Pluton izgleda žuto-narančast ali astronomi tvrde da je 20% više crvene boje no što je bilo prije.

Fotografije pokazuju kako se smrznuti dušik na Plutonovoj površini širi i smanjuje, posvjetljavajući sjever i zatamnjujući jug. Astronomi su izjavili da se Plutonova površina mijenja više no površine drugih tijela u sunčevom sustavu. To je neočekivano jer godišnja doba na nekim dijelovima Plutona traju 120 godina.

"Pomalo je iznenađujuće što su te promijene koje se odvijaju tako brzo ujedno i toliko velike," izjavio je astronom Marc Buie sa Southwest Research Institute u Boulderu, Colorado. "Ovo je vrlo neočekivano."

Od 1954. do 2000. Pluton nije mijenjao boju dok su ga fotografirali sa Zemlje. Nakon toga se počeo mijenjati, količina crvene boje se povisila za 20%, možda čak i do 30%, te se stabilizirala od 2000. do 2002. tvrdi Buie i dodaje kako Pluton ipak nije crven poput Marsa.

Buie smatra kako može objasniti pojačavanje crvenog tona, ali ne i zašto se Pluton toliko dramatično promijenio u zadnje vrijeme. Na planetu ima mnogo metana koji sadržava ugljikove i vodikove atome. Vodik odnose solarni vjetrovi i drugi faktori te tako ostavljaju ugljikom bogata crvena i tamna područja na površini.

Hubbleove fotografije snimljene su 2002. i njihova analiza je trajala nekoliko godina. Razlog zbog čega je Pluton promijenio svoj izgled tako brzo bio je toliko misteriozan da je Buie čekao nekoliko godina da objavi to što je otkrio smatrajući da možda nije u pravu. Nakon što je uvidio da Plutonov mjesec Charon nije promijenio boju na istim teleskopskim fotografijama, Buie je odlučio da otkriće Plutonove promjene boje nije instrumentna pogreška.

Njegova analiza je također otkrila da se dušikov led mijenja veličinom i gustoćom na iznenađujuć način. Na Plutonu je strašno hladno, a svijetle točke su paradoksalno najhladnije i temperature im dosežu oko -382° Farenheita. Astronomi još uvijek raspravljaju oko temperatura u toplijim tamnijim točkama, za njih Buie vjeruje da bi mogle biti i do 30° toplije od svjetlijih područja.

Dio poteškoća u otkrivanju što se točno događa s Plutonom je to što ovom patuljastom planetu treba 248 godina da proputuje oko Sunca. Astronomi ne znaju kakvi su uvijeti kad se planet nalazi u najudaljenijoj točki od Sunca. Zadnji put kada se Pluton nalazio u toj točki je bilo 1870. prije no što je patuljasti planet uopće otkriven. Za razliku od Zemlje, Plutonova četiri godišnja doba ne traju jednako dugo.

Buieva objašnjenja imaju smisla tvrdi NASA-in astronom Stephen Maran, koautor knjige o Plutonu. "Pluton je zanimljiv i slabo istražen bez obzira na to može li se okvalificirati kao planet ili ne."


Preuzeto s: http://www.znanost.com/

Post je objavljen 05.05.2012. u 17:45 sati.