Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/umojojkuhinji

Marketing

Pita od jabuka (apple pie)

Internet, kuharice, časopisi,…, puni su recepata za tzv. apple pie, tj. pitu od jabuka. Recepti su različiti, ima svega i svačega, eek a u većini recepata u naziv je još nakeljen i pojam «američka» - bez obzira na to ima li recept ikakve veze s tradicionalnom «američkom pitom od jabuka» ili ne. bang
Meni je to ionako sasvim svejedno: niti volim takve pite, niti volim jabuke pa nikad nisam proučavala sve te hrpetine (različitih) recepata, meni se to sve svodi na isto: probaš jednu, probao si sve. rolleyes

Za tu vrstu pita karakteristično je da se jabuke režu na (prilično) velike kriške, pomiješaju se s ostalim sastojcima i onda se stave na tijesto i taj nadjev «mora» biti naslagan na vrh, tj. iznad ruba posude, i onda se odozgo stavi drugi dio tijesta.

Naravno taj «apple pie», ne treba miješati s pitama od jabuka "slavenskih naroda": tzv. lijenim pitama s nadjevima od ribanih ili dinstanih jabuka...

sretan
Dakle, ja famozni «apple pie» uvijek radim po nekakvom receptu iz njemačkog časopisa Burda, iz 1977. godine. Ne znam ima li ta pita ikakve veze s američkom pitom, u spomenutom časopisu piše da je taj recept iz Engleske.
Ne tvrdim da je to najbolji, originalni, vrhunski, fantastični,… recept, (pita ko´ pita rofl), ali pita je u redu, pa nikad nisam imala potrebu isprobavati druge recepte.

Image and video hosting by TinyPic

Image and video hosting by TinyPic

Image and video hosting by TinyPic


Tijesto
250 g oštrog brašna
175 g hladnog maslaca/margarina
prstohvat soli
6 žlica ledene vode

Nadjev
1 kg jabuka
sok i kora 1 limuna
50 g šećera
1 vanilin šećer
pola čajne žlice cimeta
pola čajne žlice mljevenog đumbira
na vrhu noža muškatnog oraščića
1 žlica gustina
(50 g grožđica)
2 žlice krušnih mrvica
+
pekmez od marelice



Brašno prosijajte u posudu pa dodajte na listiće narezan maslac i sol. Pomoću miksera (svrdlasti nastavci) ili rukama (vrhovima prstiju, pazeći da se maslac ne ugrije previše) «mijesite» sastojke da dobijete mrvice. Zatim dodajte vodu i kratko i brzo sve premijesite (mikserom ili rukama) da se sastojci povežu.
Tijesto oblikujte u kuglu, zamotajte ga u foliju i stavite u hladnjak na 1 sat.

Jabuke ogulite i narežite ih na osmine (tj. svaku jabuku na osam ploški, ako su baš jako velike, može i na više ploški).
Pomiješajte ih s limunovim sokom i sitno naribanom limunovom korom, obje vrste šećera, začinima i gustinom.
Ako su jabuke kisele, možete staviti više šećera.

Ako koristite grožđice, kratko ih properite u vrućoj vodi pa ih ostavite u cjedilu da se ocijede. I njih pomiješajte s jabukama.

Ohlađeno tijesto podijelite na dva dijela: jedan veći i jedan manji (oko 2/3 tijesta za dno kalupa, oko 1/3 tijesta za gornji dio).

Dok valjate veći dio tijesta, manji dio zamotajte u foliju i stavite u hladnjak.

Veći dio tijesta razvaljajte na pobrašnjenoj podlozi i stavite ga u namaštenu posudu za pečenje (npr. okrugli kalup promjera 24 cm, visine stranica oko 4 cm).

Tijestom obložite dno i rubove kalupa, višak koji visi preko ruba nemojte rezati.

Složeno tijesto po dnu kalupa nabockajte vilicom pa ga posipajte krušnim mrvicama.

Zatim na njega rasporedite nadjev.
Ovisno o tome koliko su jabuke "sočne", možda je potrebno više gustina i krušnih mrvica).

Razvaljajte manji komad tijesta i stavite ga na nadjev.

Slijepite krajeve gornjeg i donjeg tijesta, dekorativno ga «naborajte» oko pite.

Tijesto odozgo nabockajte vilicom.

Pitu stavite u pećnicu zagrijanu na 200 stupnjeva i pecite ju oko 40 min.

Vruću pitu premažite pekmezom i ostavite ju da se ohladi.


Ohlađenu pitu možete poslužiti sa sladoledom od vanilije.




Post je objavljen 08.08.2010. u 08:07 sati.