Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/novac-i-djeca

Marketing

Novac i djeca

Dragi roditelji i djeco,

dobrodošli na naš blog…

Ovo je edukacijski blog na kojem ćemo s vama podijeliti korisne savjete kako pomoći djeci da se razviju u financijski odgovorne osobe.

Mnogi se pitaju kako i kada im objasniti što je novac i koja je njegova uloga. Kako upravljati novcem i potaknuti djecu da odaberu pravi put do zarade.

U posljednjih nekoliko godina u razgovoru s brojnim roditeljima, zaključili smo da većina njih na svoju djecu prenosi neko vlastito iskustvo i znanje o novcu.

Roditelji su tražili savjete kako djetetu približiti ovu temu, npr. na koji način objasniti djetetu što je kućni budžet, koliko mu džeparca dati, kada mu dati prvi džeparac, kako mu reći "ne", kako ga usmjeriti da postane razumski, a ne impulzivni potrošač …

Kroz naš blog s vama ćemo podijeliti savjete koji će pomoći u financijskom odgoju vašeg djeteta.
Budite s nama svaki ponedjeljak kad ćemo za vas pripremiti po jednu novu temu. Očekujemo proaktivnost s vaše strane, podijelite s nama vaše nedoumice o ovim temama i zajedno ćemo ih pokušati riješiti.

Zbog čega je važna edukacija djece o novcu i osobnim financijama?
Upravljanje osobnim financijama je jedna od ključnih vještina koju treba učiti od malih nogu.
Razmislimo samo koliko odluka svakodnevno donosimo, a vezane su za novac: npr. da li uzeti kredit ili leasing, uložiti novce u fond ili ih oročiti, da li plaćati račune putem interneta ili odlaziti u banku/poštanski ured, kupovati u ovoj ili onoj trgovini, iskoristiti pogodnosti koje nude trgovine kroz skupljanje bodova, kod kojeg operatera ugovoriti uslugu TV prijenosa ili telefona, raditi za nekoga ili pokrenuti vlastiti posao… Mogućnosti su brojne.
Ovisno koliko smo dobru odluku donijeli možemo uštedjeti novac, zaraditi ga ili biti na gubitku. Upravo zbog toga edukacija o vođenju osobnih financija ključna je u odgoju djeteta.

Cilj financijske edukacije djece:
je pronaći pravi način kako zadržati što više novca kojeg zarade
i napraviti što više s novcem kojeg zarade.

Djeci često nije jasno kako roditelji zarađuju novac, kako donose odluke o njegovom rasporedu, zbog čega i kako se novac štedi. Ono što oni znaju je da im treba novac kako bi kupili ono što žele.

Mediji su sve više usmjereni na svakodnevno bombardiranje djece sa reklamama o stvarima koje bi oni trebali posjedovati. Borba s medijima nije laka i pogrešno bi bilo zaključiti kako djeci nećete dati da gledaju televiziju ili surfaju po Internetu kako bi spriječili utjecaj medija na njih. Međutim ono što možete učiniti je objasniti im kako taj svijet funkcionira i pokušava utjecati na njihove odluke.
To je pravi put da dijete postane svjesno kako se putem reklama pokušava utjecati na njegove odluke o potrošnji. Cilj je odgojiti svjesnog, a ne impulzivnog potrošača.

Dijete treba odgojiti da svatko može postići financijsku stabilnost, a da to nije samo privilegija odabranih.

Slijedeći ponedjeljak samo opet zajedno, a tema je „Kada započeti s financijskom edukacijom“.

Pozdrav,
vaše financijske savjetnice
Ana i Danijela

Post je objavljen 07.08.2010. u 13:07 sati.