Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/recenzijefilmova

Marketing

Splatter University (1984)



Sve u svemu: 1,5 / 5 headbang
Više o filmu: Imdb.com
Video

Psihički bolesnik bježi iz umobolnice ubijavši jednog od doktora. Radnja se prebacuje godinu dana kasnije kada jedno kršćansko sveučilište ostane zateknuto pojavom različitih ubojstava osoblja i učenika te škole…



Splatter University je jedan od onih filmova o kojima apsolutno ništa ne znam, a privuku me jednostavno sa svojim naslovom. Ovdje je bila ključna riječ splatter koja bi trebala govoriti o brutalnosti filma na humorističan način, a university je riječ koja mi se svidjela zato što sam imao osjećaj da će hrpa nadobudnih teenagera nadrapati od strane nekog manijaka ili nečeg sasvim drugog. Potvrdilo se moje peto i pol čulo oko klanja, ali sam pogriješio što sam uopće uzeo ovaj film i stavio ga u DVD player. Film se blago rečeno može okarakterizirati kao jeftino i polužalosno smeće. Istina je da ima ubojice, istina je da je sve oko njega misterija (tko, što, kako, zašto?), istina je da hrpa nadobudnih iritantnih teenagera nadrapa, ali brate mili ovako loš slasher nisam doživio već duže vrijeme, čak nisam ni siguran može li ovako što loše uopće nenamjerno i napraviti.



Da to malo rezimiramo:
Ubojstva. WTF? Netko se gadno zajebavao sa scenarijem ako je očekivao da čovjek može letjeti sa jedne strane svijeta na drugu i ubijati ljude. Kada taj netko dođe na red da bude ubijen, scena sa prikazivanjem ubojstva je jednostavno toliko loše napravljena da se i iz aviona vidi da je krv lažna, a nož da nije ni dotaknuo žrtvu. Uber loše.
Ubojica: ne mogu reći da sam odmah otkrio ubojicu, čak nam redatelj hoće utuviti tijekom filma u glavu da je to sasvim netko drugi, ali nažalost bezuspješno jer negdje pri sredini filma se tako lako može odrediti ubojica da ni čovjek sa 7 moždanih stanica ne bi ostao iznenađen na kraju filma. Ubojica ne nosi masku, a lik koji je ubojica je općenito kao i svi 'glumci' antipatičan i dosadan.
Glumci moji najdraži: ajme majko moja mila. Mislim iskreno da čak ni glumci nisu toliko loši koliko su loše likove osmislili, a glumci ih sa svojom slabašnom glumom i sa iritantnim facama dodatno kvare. Kažem, glavni antagonist je presmiješan karakter (ne mislim doslovno već ironično) da je jednostavno dobro što je film okarakteriziran kao horror komedija jer ovo je toliko loše da se gledatelj može samo smijati. Glavna glumica je slatkog izgleda, ali postaje naporna u daljnjem tijeku filma.
O vizualnosti filma neću ni govoriti, jako loša kamera i dosta slab zvuk dodatno utječe na nepopularnost ovog (ne)djela.



Na kraju krajeva, mislim da je Splatter University bez ikakvog govora jedan običan drek od filma i ne znam kako sam uspio izdržati do kraja, ali jesam. Film na svu sreću vremenski nije zahtjevan za odgledati, ali treba se imati dobar želudac ne zbog gadljivih scena, nego zbog gadnog filma općenito. Zaključak i topao savjet: zamolio bih dragog redatelja da posjeti to sveučilište i da se obrati ubojici oko lekcije preživljavanja. Na kraju dana i nakon ovog filma, mislim da bi mu to najpametnije bilo.

Post je objavljen 07.08.2010. u 12:49 sati.