Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/matijevici

Marketing

REPORTAŽA IZ KNINA - KAD SE POBJEDA OSJETI I NAKON 15 GODINA

Jučer, 05. kolovoza na Dan pobjede i domovinske zahvalnosti u iznimno svečarskom i pobjedničkom raspoloženju u Kninu je dostojno obilježen taj veliki dan u povijesti Republike Hrvatske.
Dan kada se sjećamo operacije Oluja koja je utemeljila put Hrvatske slobode, obilježavan je veličanstvenim mimohodima i defileima. Stotine motorista koji su jutri u 9 sati prodefilirali ulicama Knina noseći Hrvatske zastave su bili nešto što nikog nije ostavilo ravnodušnim. Oko 10 sati je prodefilirala glazba HV-a za kojom su išli nositelji stijegova svih postrojbi Oluje, te za njima tisuće veterana u vojnim odorama, a za njima i svi ostali.
Image and video hosting by TinyPic

Image and video hosting by TinyPic
Ovaj, slobodno ga možemo nazvati spektakl, uveličavala je akrobatska skupina Hrvatskog ratnog zrakoplovstva „Krila Oluje“ u svojim zrakoplovima Pilatus PC-9, koja spada u sam vrh akrobatskih skupina u Evropi.

U Kninu srećemo i mnogo naših Neretvana. Većina su bili sudionici Domovinskog rata i kažu mahom da su nekoliko puta bili i da su uvijek oduševljeni viđenim. No srećemo i ljude koji nisu bili u ratu, ali kažu da ovaj događaj ne žele propustit. Dobar dio njih će nakon svečanosti u Kninu produžiti u Čavoglave na sada već standardni, ali s desecima tisuća ljudi posjećeni koncert i spektakl u organizaciji Marka Perkovića Thompsona.
Ljubav Thompsona prema Čavoglavama se negasi - primjer za naše Neretvane
Image and video hosting by TinyPic

I stvarno – na ulicama Knina doživjeti ovaj dan je nešto specijalno. Malo kad me prevladao takav osjećaj ponosa na svoju državu. Ponos i podjednički duh se osjećao na svakom koraku. Zastavama okićene ulice, ustanove, trgovine, kafići, kuće, auta, ljudi....., kao da je Hrvatska postala upravo svjetski prvak u nogometu - možda se s tim jedino može usporediti!

Vrata vojarni su bila otvorena za posjetitelje pa je svatko mogao vidi dio (iako samo mali) naoružanja HV-a. Tu smo potražili i vojnikinju Mariju Volarević iz Metkovića za koju nam je dežurni napomenuo vidjevši odakle smo. Marija nam je rekla da je život u vojarni kao i svaki drugi posao, samo sa specifičnostima koje vojničko zvanje ima. Na poziv se odlučila jer joj je to predstavljalo izazov koji ju je privlačio, a i uvjeti zaposlenja nisu loši za današnje vrijeme.

Goran Marušić je probao PAM 12,7 mm - iako na slici izgleda tako - nema ništa protiv vojnikinje Marije Volarević
Image and video hosting by TinyPic
U središtu Knina su se pod pokroviteljstvom Ministarstva obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti predstavile braniteljske zadruge iz cijele Hrvatske. Od 50-ak zadruga koje su imale svoj štand, predstavila se i Braniteljska zadruga „Bagalovići“ iz Kule Norinske. Domaćini na štandu su bili sin poginulog branitelja - Ante Jerković Primo te Luka Jelčić - Kican
Na navedenoj manifestaciji je svoj štand imala i Zadruga branitelja „Modrozelena“ iz Metkovića koju su predstavili Nebojša Jerković iz Kule Norinske te Mijo Vukušić iz Metkovića,a koji su predstavljali proizvoda mahom proizvedene u našoj općini (najviše s područja Desana gdje su od države dobili veliak područja brda za kultiviranje).
Image and video hosting by TinyPic Image and video hosting by TinyPic
Udruga lađara Neretve je imala svoj štand koji joj je ustupila braniteljska zadruga Sv. Ivan iz Blaca,a na kojem su bili Mario Sršen (direktor Maratona i ujedno voditelj zadruge), Izvor Škubonja (predsjednik Uprave lađara) i Ante Šprlje.
Sve navedene štandove su posjetili premijerka Jadranka Kosor, Predsjednik Sabora Luka Bebić, Predsjednik Republike Hrvatske Ivo Josipović te mnogobrojni ministri, saborski zastupnici i druge osobe iz političkog i javnog života Hrvatske. Predjednik RH je najavio tom prilikom da će doći na Maraton lađa, te da će dodijeliti „Domagojev štit“ pobjedniku Maratona lađa.
Image and video hosting by TinyPic



Post je objavljen 06.08.2010. u 10:14 sati.