Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/rusalka

Marketing

Gle ...

Gle, vilin-konjic na bridu jave.
Što treba više, golišani,
od zemlje i neba iznad glave?


(Jure Kaštelan)

Photobucket
photo by rU

Vretence. Odonata. Poznat i kao Vilin konjic, Libela, Konjska smrt.
Akvatičan insekt koji u larvenoj fazi živi u vodi, a i u odrasloj ga je dobi najčešće moguće vidjeti u blizini vode.
Imaga (odrasla faza) vretenaca su vodeni predatori karakteristično izduženog abdomena sa dva para prozirnih opnenastih krila približno jednake veličine koja im omogućuju dugotrajan let. Na njima se nalaze točke zvane pterostigme, koje su u stvari dobro prokrvljene odebljale regije. Pretpostavlja se da pterostigma ima utjecaj na aerodinamiku leta ovog kukca. Noge su usmjerene prema naprijed i služe kao pomoć pri hvatanju plijena. Velika glava na fleksibilnom vratu nosi snažni usni ustroj za grizenje, 3 jednostavna oka (ocellae), dvije fascinantne facete sačinjene od preko 30 000 ommatidija i par nitastih ticala. Čak 80% rada mozga je orijentirano na procesiranje slike objekta pred njima.(vretence)


U indijanskoj tradiciji vretence predstavlja: vihor, hitnju, aktivnost ...
U kineskoj: Ljeto, nestabilnost, slabost ...
Vilin konjic također je i simbol visprenosti, mentalne pokretljivosti, prilagodljivosti, naglog skoka iz mirovanja uma u bljesak misli, ideje ...

Odrasli vilin konjic (faza image) živi samo 24 sata. Odraslom životu vilina konjica prethodi faza ličinke ili nimfe. Radi svojega specifičnog životnog ciklusa, vilin konjic, zajedno s leptirom, može imati i simboliku besmrtnosti i regeneracija, pa i reinkarnacije.

Vilin konjic. Nježan i poetičan?

No, čin parenja vilina konjica spada u najbrutalnije u životinjskom carstvu, mužjaci ženkama odgrizaju krila pri bazi da bi spriječili bijeg. "Izdaleka ritual udvaranja i parenja u vretenaca djeluje bezazleno, čak romantično. Ali malo bolji pogled na tu igru otkriva grublju priču o spolnom “napastovanju” i sukobu. Uzmite za primjer prugastog blistavca Calopteryx splendens. Neki mužjaci uopće se ne zamaraju udvaranjem i jednostavno ugrabe neopreznu ženku dok se grije na suncu – čak i nezrele, još treperave od nedavnog izlaska iz ličinačke mladosti. Drugi, nazvani “kradljivcima”, napadaju i razdvajaju spojene parove probijajući ih, povlačeći i grizući. Treći pak, takozvani “vodeni vrebači”, ugrabe ženku usred polijeganja jaja kako bi je uzeli, čak i ako se ona pritom utopi."
National Geographic Hrvatska

...

Krhak je život…
Kao krilo vretenca
Ali što je život…
Milijun sitnih kapi iz istog zdenca
Milijarda svijetlih iskri istoga plama
Bezbroj dijelova velikog holograma ...


(Dragan Gortan)










Post je objavljen 06.08.2010. u 09:39 sati.