Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/endimion17

Marketing

Položaji planeta tijekom kolovoza 2010.

Ovaj će kolovoz biti dosta zanimljiv što se tiče promatranja planeta, stoga evo nekoliko naputaka za snalaženje.

Počinjemo s današnjim danom.
Ukoliko promatrate zapadno nebo nakon zalaska Sunca, kako bude padao mrak, vidjet ćete kako iz blještavila prvo izranja planet Venera, čija će magnituda dosegnuti -4.6, što je izuzetno blještavo, a kada se jače smrači, Mars (1.5) i Saturn (1.0).
Merkur nije nimalo lako ugledati prostim okom jer je dosta nisko, magnitude oko 0.1, a svjetlost mu se mora probijati kroz deblji sloj vlage u našoj atmosferi. Uzaludan posao za kolovoz 2010.

Više od pola sata nakon zalaska Sunca to izgleda otprilike ovako:


Planeti se naravno, miču, kako dani prolaze, za što su zaslužna kako njihova, tako i gibanja našeg planeta oko Sunca.

Već devetog kolovoza (opet u isto vrijeme, oko 21 sat) situacija se pomalo mijenja:


Mars, Saturn i Venera tada će tvoriti jednakokračni trokut. Merkur je već toliko nisko da se više nikako ne vidi.

Trinaestog kolovoza već pomalo prividno razdvojenijim planetima pridružuje se i mladi Mjesec, i to će biti prilika za lijepu fotografiju, ukoliko nebo bude vedro.



I jedan pogled s visine od oko 100 km, uz označene orbite oko Sunca, da vam bude jasnije kako je to trenutno posloženo i zašto se prividno nepravilno gibaju.




Što je s Jupiterom? Jupiter se nalazi na drugom kraju neba i prividno je blizu Urana.


Magnitude -2.8, predstavlja vrlo sjajan objekt na noćnom nebu koji se značajnije digne iznad obzora tek iza 23 sata. Nakon što Venera zađe za obzor, dominira noćnim nebom sve do svitanja, ako izuzmemo Mjesec.
Uran se nalazi skoro 3 lučna stupnja od Jupitera, magnitude je 5.8 i u realnim okolnostima se ne vidi prostim okom - slabijeg je prividnog sjaja čak i od Jupiterovih satelita. No podalje od svjetlosnog zagađenja, vidi se dvogledom, kao uostalom i Jupiterovi sateliti. Kolovoz 2010. je izvrsna prilika da ga pronađete. Nećete vidjeti ništa osim sivkaste točkice (oko ne registrira boje pri slabom svjetlu), no moći ćete se pohvaliti da ste ga vidjeli.

Neptun se ne vidi ni dvogledom. Iako krajem mjeseca dolazi u opoziciju (položaj nasuprot Suncu, kada je najsjajniji), za njega treba teleskop, kao uostalom i za patuljaste planete poput Plutona, Ceresa, Veste i ostalih.


Post je objavljen 04.08.2010. u 16:35 sati.