Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/indijanka-vegetarijanka

Marketing

Turisti u Hrvatskoj uskraćeni za vegetarijansku ponudu

Sigurno znate da su Nijemci česti turisti u Lijepo našoj, a zanimljiv je podatak da u Njemačkoj živi više vegetarijanaca nego što Hrvatska ima stanovnika. Iako je porast broja vegetarijanaca, kako u Hrvatskoj, tako i u svijetu, zamjetan, ponuda se nije nimalo prilagodila sve većem broju turista koji i na godišnjem odmoru razmišljaju o svojem utjecaju na planet te o etičnom i humanom načinu života i odnosu prema životinjama i prirodi.Hrvatska kao turistička zemlja i dalje zaboravlja da se među velikim brojem turista koji svoj godišnji odmor provode u Hrvatskoj krije nemali broj vegetarijanca. Oni, od turističke ponude koju su platili, očekuju i odgovarajuću ponudu u skladu s njihovim životnim stilom te da će, ako im takva ponuda bude uskraćena, svoj sljedeći godišnji odmor provesti negdje drugdje umjesto u Hrvatskoj.Također, sve je više onih koji, iako još nisu vegetarijanci, shvaćaju problematiku i štetnost mesne prehrane i okreću se biljnoj prehrani misleći na zdravlje, okoliš i životinje. I oni zaslužuju adekvatnu ponudu kako bi ostali vjerni svojim nastojanjima da promjenom prehrane učine nešto za sebe i život oko sebe.

Također, u samoj Hrvatkoj živi oko 150.000 vegetarijanaca i vegana i sama sam svjedokom kako je na moru i gora ponuda ovih proizvoda nego na kontinentu.

Čak 73 posto građana smatra da je potrebno poboljšati vegetarijansku ponudu, a svi posjetitelji informativnih štandova moći će izraziti svoju podršku potpisivanjem peticije za uvođenje vegetarijanskih obroka u hrvatske javne institucije poput bolnica, škola i vrtića.

S obzirom da vegetarijanci ne jedu životinje, mnogi niti jaja, dok vegani ne konzumiraju niti životinjsko mlijeko, sramota je da im se nudi riba, što je čest slučaj u restoranima duž naše obale, a što pokazuje nedovoljnu informiranost ugostitelja o načinima prehrane turista.

Kako bi se dokinule takve pogrešne predodžbe o sadržaju vegetarijanske prehrane, u Europskom parlamentu upravo je u procesu stupanja na snagu novoizglasani amandman koji prvi put daje pravnu definiciju i zaštitu izraza 'vegetarijansko’ i 'vegansko’. Ovaj amandman isključuje iz upotrebe izraze poput semivegetarijanstva te jamči da proizvodi koji se deklariraju kao 'vegetarijanski' ne uključuju proizvode dobivene od bilo kojih životinja pa tako ni od riba, a oni s deklaracijom 'veganski' niti bilo kakve namirnice životinjskoga podrijetla poput mlijeka, jaja i meda.


Post je objavljen 04.08.2010. u 08:29 sati.