Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/glasamerike

Marketing

Bez obzira na navode iz 'provaljenih' dokumenata, odnosi SAD i Pakistana jačaju

Piše Bojan Klima

Nedavno 'provaljeni' američki tajni vojni dokumenti ukazuju da pakistanska tajna služba, navodno, ugrožava misiju NATO saveza u Afganistanu. Web portal WikiLeaks objavio je nedavno oko 90 tisuća povjerljivih Pentagonovih izvješća prema kojima glavna obavještajna služba Pakistana – zemlje koja se smatra saveznikom Sjedinjenih Država u regiji - zapravo pomaže talibanima.

Međutim, barem u posljednjih nekoliko mjeseci, Sjedinjene Države i Pakistan znatno su produbile svoje vojne i civilne odnose – tvrde u Washingtonu. To pokazuje i nedavni uspješni posjet državne tajnice Hillary Clinton toj zemlji.

Takvo je poboljšanje odnosa nastupilo prvenstveno zahvaljujući pakistanskoj ofenzivi protiv talibana u područjima uz granicu s Afganistanom. Planine sjeverozapadnog Pakistana već su godinama utočište raznih islamističkih grupa za njihove napade na misiju NATO-a u susjednom Afganistanu. Zauzvrat, Washington je najavio znatno povećanje američke civilne i vojne pomoći Pakistanu, u vrijednosti od više milijardi dolara.

Pakistan inače odlučno odbacuje bilo kakve navode o pomoći ustanicima u Afganistanu, dok vlada u Kabulu tvrdi da je navodi o pakistanskoj pomoći talibanima 'nisu iznenadili'. U Sjedinjenim Državama, ali i u Indiji, brojni analitičari sumnjaju da je prilično moguće da pakistanska vojska i obavještajne službe potpiruju pobunu u Afganistanu i terorizam na potkontinentu, dok u isto vrijeme primaju američku pomoć.

Međutim, službeni američki izvori tvrde da je u posljednjih 18 mjeseci Pakistan značajno promijenio svoj odnos prema talibanima. 'Postignut je napredak na planu pakistansko-talibanskih odnosa. Oni isti ekstremisti koji su u prošlosti uživali sigurnost u dijelovima Pakistana, sada ugrožavaju tu državu, i to je pakistanskoj vladi jasno'- izjavio je nedavno glasnogovornik Bijele kuće Robert Gibbs.


Post je objavljen 27.07.2010. u 20:50 sati.