Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/indijanka-vegetarijanka

Marketing

Indijanci uzeli radnike za taoce

Nedavno sam pisala o izgradnji velike brane na rijeci Xingu (pritoka Amazone) zbog koje su se na noge digla indijanska plemena. Poglavica plemena Kayapo govorio je za francusku televiziju i rekao da već dugo blokiraju trajekte i brodove koji prolaze rijekom Xingu te se spremaju za rat kako bi se projekt zaustavio i kako bi se izborili za svoja prava.

Priča je dobila nastavak pa je tako oko 400 indijanaca iz različitih plemena, naoružanih lukovima i strijelama, u nedjelju u zoru okružilo gradilište i zatočilo radnike u njihovim barakama.

Indijanci tvrde da je gradilište na njihovu drevnom svetom mjestu, na kojem su spaljivali mrtve, a koje je kompanija uništavala dinamitom.

Traže da ih se obešteti, tvrdeći da gradilište, 30 kilometara udaljeno od njihova rezervata, nanosi ogromnu štetu njihovoj kulturi i društvu te da im uništava okoliš.

Brazil planira Belo Monte staviti u funkciju do 2015. godine. Ovo bi bila treća najveća hodroelektrična brana na svijetu kojom bi se raselilo 12.000 Indijanaca jer bi područje na kojem sada žive trebalo biti poplavljeno, a uz ovo još bi životi oko 45.000 ljudi bili ugroženi zbog brane. A da i ne govorimo o utjecaju na prirodu i životinjski svijet.


Post je objavljen 26.07.2010. u 10:59 sati.