Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/ribac

Marketing

Would you like a treatment?

Plan za pet sezona, sveden na dvije i to zbog loše gledanosti. Opet death-time-slot u pitanju. 26 epizoda po 45 minuta. U ovoj seriji se može dogoditi bilo tko.

dollhouse


Serija je počela pomalo klimavo. Kritike su bile pomješane. Tako je to kada seriji odmah ne objasniš na početku što se sve događa, nego zahtjeva od gledatelja da uključe mozak i prate radnju. Instant plus kod mene. Manje kick-ass akcija (iako toga ima na pretek) a više propitivanje moralno sivih zona i drama sa povremenim genijalnim one-linerima. Eye-candy koji vam daje podjednaku šansu za škicanje zgodnih komada, kako ženskih, tako muških. Na ideju su došli Joss Wheddon i Eliza Dushku nakon jednog ručka te su uz 20th Century Fox Television uključili i svoje producentske kuće u financiranje. Geekovi će uživati u seriji a najveće pitanje od svih i dalje ostaje: koliko će tehnologija promjeniti/izbrisati humanost?

Radnja se odvija u L.A.-u, točnije u tajnoj ustanovi Dollhouse koja se bavi iznajmljivanjem ljudi (lutki ili "active" kako ih zovu u seriji) bogatim kljentima a financira ju korporacija Rossum. Active je tabula rasa u kojeg utisnu određenu osobnost, ovisno o željama kljenta, od malih romantičnih događanja do visko rizičnih kriminalnih radnji. Kada nemaju utisnutu nikakvu osobnost mentalno su prazni. To su dobrovoljci čije se originalne osobnosti kompletno brišu, spreme na hard disk, te nakon ugovora od pet godina vrate natrag, mnogo bogatije. Tako pratimo glavnog lika Echo, koja za razliku od ostalih activa ima jednu manu/prednost: pamti djeliće osobnosti koje su u nju utisnute. Sierra i Victor (za kojeg u početku ne znamo da je active) su druga dva activa koja međusobno razviju osjećaje, makar to ne bi trebali biti u stanju. Dollhouse osoblje predstavljaju Adele, šefica kuće i ledena kraljica čiji se oklop vremenom topi, uvjerena je da čovjeku nudi ono što mu treba. Boyd je handler od Echo koji pazi da svi njeni poslovi proteknu glatko i sasvim je nov u poslu. Topher je dežurni čudak-genije i moralni vakum sa povremenom iskrom morala koji se brine za sve osobnosti koje traže kljenti te tehnologiju koja mu to omogućuje. Njihov antagonist bi bio Paul Ballard, agent C.I.A. koji zbog teorije o tome da Dollhouse uopće postoji podvrgnut ruglu u agenciji.

Postoji toliko priča i ogromna teorija zavjere koje su fino povezani da ih ja ne znam i ne mogu sa trenutnim riječnikom dobro ispričati a srećom sve se uspjelo dobro završiti pa među svim prerano ukinutim serijama ova ima najsmisleniji kraj. Razvoj likova je genijalan, pa iako moramo priznati da je Eliza pokazala da zna glumiti najveće otkriće serije je Enver Gjokaj (Victor) kojem pod hitno treba neka glavna uloga. Od mnogih serija sa sci-fi primjesama ova će vas najviše pogoditi i zdrmati jer brain-mapping i tehnlogija za utiskivanje ideja već postoji i scenarij serije je jezovito blizu jednoj od mogućih budućnosti. Tu je također odsutstvo vanzemaljaca ili robota pa se sve metafore, a ponajviše ona o tome koliko o daleko možemo tehnološki napredovati samo zato jer možemo bez razmišljanja o posljedicama, mogu uzeti bliže srcu nego iz bilo koje druge serije jer su nam prikazane kroz do sada najmračnije naočale. Međutim poruka serije ipak je na kraju, da unatoč našim najgorim pokušajima, ma kakvu god tehnologiju izmislili i koliko god toga iz nas izbrisali, čovječanstvo će opstati i biti snažnije od toga. Nadam se da će u slučaju preslike Dollhouse scenarija u pravi svijet, sve završiti kao i u glavi scenarista.



Pozdravno, Ribac

Post je objavljen 15.08.2010. u 19:00 sati.