Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/sempercontra

Marketing

Vuk sit, a koze na broju (kako je to moguće?)



Jedna od udarnih vijesti u današnjim tiskovinama: nakon 12 (slovima: dvanaest) godina „pravničke trakavice“ izvjesni SN Holding, izvjesnog Darka Ostoje (jedan od PIF-ova kojemu je krajem devedesetih godina HFP dijelio bezvrijedne dionice tvrtki na „samrti“ pod firmom kvalitetnih dionica) dobio sudski spor s Državom, i to na način da je: „Vlada odlučila 54,83 posto dionica Liburnia Rivijera Hotela iz portfelja HFP prenijeti na spomenuti SN Holding Darka Ostoje.“ (J.L. 2010-07-24)

Temeljni kapital nekretnina (15 hotela, 6 vila, ukupno 1969 soba) koje je SN Holding tom odlukom Vlade dobio, iznosi gotovo milijardu kuna. Uz to što je Vlada (na čelu s „malom od kužine“ koja je, usput budi rečeno, danas na naplatnim kućicama dijelila promidžbeni turistički materijal uz svoj čuveni osmjeh; valjda njezin recept za krumpir salatu) tom odlukom „olakšala“ HFP za 531 milijun kuna, morat će „dobitniku“ vratiti (preko HFP) i 162 miliona kuna, koliko je Ostoja uplatio.

Nakon završetka posla u stilu Pontije Pilata, „mala od kužine“ izjavljuje da bi: „U protivnom, štete za proračun mogle doseći i 1,85 milijardi kuna.“

Na istoj stranici izvjesni Mladen Pleše u komentaru naslovljenim „Odluka koja je za sve časno rješenje“ između ostalog piše: „Odluka Vlade (…) svim je sudionicima omogućila častan izlaz iz spora. Dogovorena je nagodba zbog koje nitko nije izgubio, a svi su dobili.“

Kaj god!
Pitam se (naivno):
Tko će nadoknaditi gubitke što ih je taj hotelski kompleks imao kroz ovih 12 godina kada se nije znao vlasnik pa nije bilo ni intenzivnog poslovanja ni novih ulaganja?

Tko će odgovarati što su se mnogi turistički radnici mogli zaposliti, a nisu, da su hoteli radili „punom parom“?

Tko će platiti dodatne investicije zbog devastiranih objekata kojih ne bi bilo da se Država nije parničila 12 godina, iako su svi koji se u takve stvari razumiju govorili da nema šanse dobiti spor?

Tko će platiti sve troškove parničenja (odvjetnici, vještaci, ekspertize, putovanja, dnevnice) koji su se nagomilali tijekom suđenja?

Tko će odgovarati za sve izgubljene sate i dane sudaca i inog pravosudnog osoblja, a koji su se mogli iskoristiti za rješavanje nekog drugog, ne već unaprijed izgubljenog, spora?

Kako nisam upoznat (a je li uopće tko?) sa svim detaljima scenarija ove trakavice, ne želim se upuštati u ocjenu ispravnosti navedene odluke Vlade (naravno ni Suda). Međutim ne mogu ne primijetiti da NI JEDAN AKTER cijelog tog skandala koji se rasteže od 1997. do eto 2010. godine po svemu sudeći neće snositi nikakve KONZEKVENCE. Od tadašnjih vodećih ljudi HFP, preko preminulog Ivice Račana i pobjeglog Sanadera, njihovih suradnika i savjetnika nikome neće pasti ni vlas s glave. A po mojem bi trebali svi (osim naravno I.R.) na Goli otok, negve oko nogu, tucaj kamenje uz kilo kruha i litru vode dnevno, pa dok traje traje!
Unatoč mišljenu gospodina Pleše u njegovom komentaru u stilu: „Vuk sit, a koze na broju“.

Ipak Pleše je možda u pravu!
Vuk je sit jer je pojeo – pastira, to jest nas porezne obveznike. Nama će dijeliti otkaze, smanjivati plaće i mirovine i onda izjavljivati kako bi u protivnom, štete za proračun mogle doseći i 1,85 milijardi kuna.

P.S.1
Čitajući zbirku kolumni M.Grčića u knjizi „Riječi, riječi, riječi“, u kolumni „Smrt Prvog maja 2003.“čitam:
„Istodobno s agencijskim vijestima o svjetskom širenju sarsa, malu Hrvatsku je prenerazila vijest o otkriću da je, za Tuđmanove vladavine, na području tzv. Republike Herceg-Bosne prebačeno više od 20 milijardi kuna, koje su, sumnja se, najvećim dijelom završile u privatnim džepovima onih koji su se vrlo brzo potrudili da s ukidanjem tradicionalnih radničkih prava ušutkaju bilo kakav glas prosvjeda zbog toga i mnogih drugih financijskih skandala…“

P.S.2
Današnji Dnevnik hrvatske dalekovidnice donosi da je izvjesni poduzetnik Bušić prilikom „obrade“ od strane USKOK-a, u svezi HEP-afere izjavio, navodno, da je plaćao reket HDZ-u iznosu od 600.000 kuna da bi dobio posao kod HEP-a. Novac je HDZ „transparentno“ (kako to kaže A.H. - č.k.n.n.l.s.p.n.g.i.) koristio za financiranje svoje izborne kampanje. Je li to početak stampeda međusobnog optuživanja na „najvišem nivou“?

Ništa novo pod kapom nebeskom (hrvatskom)!


Post je objavljen 24.07.2010. u 20:20 sati.