Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/mirisnemisli

Marketing

O religijama,duhovnosti i učiteljima 1.dio

Uputa za čitanje:Vrlo sam liberalna prema svim vjeroispovjestima i religijama.Moj je moto ako ti to u što vjeruješ funkcionira u životu tada vjeruj ali bližnjeg svog pusti na miru. Tako da ni o jednoj religiji i vjeri nemam nikakav stav i potpuno sam indiferentna pa bih voljela da se nitko ne nađe uvrijeđen ovim postom.Ovo je samo moja priča i moj put.
Kad god razmišljam o religioznosti , vjeri i duhovnosti, što god to kome značilo,uvijek mi kroz glavu proleti rečenica koju sam mnogo puta čula iz usta katoličkih vjernika(babica) koji se čudom čude preobraćenicima:“Ne razumijem kako netko može promijeniti vjeru,u kojoj se vjeri rodiš u toj tr
eba i da umreš …“

Kad bolje razmislim možda i ima mudrosti u takvom stavu.

Recimo ja sam rođena u pravoj komunističkoj obitelji,sve aktivnosti vezane uz kićenje bora i poklone bile su isključivo vezane uz nadolazeću Novu godinu i Djeda Mraza. Mislim da sam za pojam Boga čula negdje oko puberteta kada se cijela obitelj preobratila prihvativši majčinog Boga kao svog primajući redom, u kratkim razmacima, sve sakramente kako bi pokazali da smo postali katolici. Nakon nekih pet godina spoznaja je donijela Adventizam i razotkrila tajne katoličke dogme. Bila sam iznenađena i zbunjena. Pet godina ustrajno sam tražila sve moguće začkoljice i nepravilnosti istodobno pritiskana velikim osjećajem krivnje što uopće postojim. Općenito me u kršćanstvu izluđivala ta tugaljiva poezija kak smo ništ koristi i kak nas bude dragi Bog spasil ako budemo dobri i poslušni.Kršćanstvo je tako tužno .

Sve u svemu stvar je kulminirala negdje oko 25 godine kad sam nakon Gibsonove „Pasije“ nazvala svoju (po) majku i jasno joj rekla da ne prihvaćam Kristovu žrtvu jer ne želim da se on žrtvuje za mene. Budući da su inkvizicijski pokušaji propali prognozirali su mi roštiljanje.

Moram priznati da mi je petogodišnje proučavanje Biblije otvorilo mnoge vidike i da čvrsto stojim iza tvrdnje da je Isus bio jedan od moćnijih metafizičara koji su hodali Zemljom pa iz tog razloga njegove priče često tražim i čitam ili nasumice otvaram stranice u Bibliji u potrazi za odgovorima. Trebalo je neko vrijeme da otpustim naučene obrasce i oslobodim se religioznih frustracija kako bih bez prtljage krenula na pravo duhovno putovanje.

Poanta ove crtice je jednostavna .Budući da nisam rođena ni u jednoj vjeri logično je da se ne uklapam u takve obrasce i možda su u neku ruku babice imaju pravo kad kažu da se treba držati nasljeđa. Politička ideologija koju sam kao dijete upijala prije pojave Boga možda je učinila neke dublje tragove u mojem poimanju života.

Postala sam i ostala neizlječivi idealista(utopista), revolucionar i sanjar.Vjerujem u ljude,ljubav i ravnotežu u Svemiru!

Nastavak o duhovnosti i učiteljima naknadno ,a do tada makar me linčovali i spalili,ne mogu da kao zaključak ove teme ne podijelim sa vama hit pjesmu iz mojih ranih dana koja mi se spontano javila na temu i tako je puna istine...

E ORGAZAM - 16 - igra rnr cela jugoslavija.mp3
Found at bee mp3 search engine


Post je objavljen 21.07.2010. u 23:59 sati.