Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/sempercontra

Marketing

Smrad ili „smrad“

Već dva tri dana mediji donose vijesti o požaru koji se „rasplamsao“ na odlagalištu otpada oliti smetlištu iznad Biograda, nedaleko od prirodnog rezervata Vranskog jezera. Posebnu pozornost tom događaju posvetila je jučer u svojem Dnevniku komercijalna TV-Nova. Tijekom cijelog trajanja emisije pojavljivao se u dnu slike tekst o požaru, koji je očigledno za urednika bio u rangu važnosti terorističkih napada, nesreća i ubojstava (ah da i „zujanju“ Jace kao muhe bez glave, kako je to slikovito rekao S. Linić).



Čak tri puta, ako me sjećanje dobro služi, tijekom emisije javljali su se reporteri s terena javljajući o nepodnošljivom smradu, dimu koji nagriza oči i dišne putove i koji tjera jadne turiste u panični bijeg ne samo iz okoline Vranskog jezera, nego i s Biogradske rivijere.
Jednom riječju: turistička katastrofa.

Slušajući reportere i gledajući vatrogasce kako vodom zalijevaju smeće koje prevrću bageri da bi ugasili požar, a zatim kamione koji dovoze zemlju kako bi zatrpavanjem zemljom u potpunosti sanirali požarište, sjetili smo se kako se to ponavlja već nekoliko godina, uvijek u jeku turističke sezone i da je postupak „sanacije“ uvijek isti, gašenje i dovoženje zemlje. Još prije dvije godine su mještani Biograda, s kojima sam o tome razgovarao, odmahivali rukom i uz rezignaciju govorili kako se tu nešto kuha, kako su to namjerna potpaljivanja i kako se to o trošku grada sanira deponij kako bi se na tom terenu sagradilo golf igralište. Ja im baš nisam vjerovao. Tko će na tom „zvizdanu“ graditi golf igralište?

A onda smo tijekom kratkotrajnog boravka u Biogradu krajem lipnja sve češće slušali o tom „misterioznom“ igralištu, da bi jučer na toj istoj TV Novoj, onako usput uz môre informacija o požaru, bila pročitana vijest da je izdana dozvola za gradnju golf igrališta na toj lokaciji izvjesnoj osobi koja je u osobnoj vezi s ministrom Jandrokovićem. Ako je to točno, onda se ta cijela operacija pokazuje u drugom svjetlu.

Da bi Netko dobio pod što povoljnijim uvjetima koncesiju za teren, sustavno se pali smeće, pravi se o tome spektakl, angažira se grad u sanaciji dovozom zemlje, govori se o posljedicama tog požara za razvoj turizma u Biogradu, o paničnom bijegu turista itd. itd.
I što je spas? Izgradnja golf igrališta!

Naravno da treba sanirati taj depo. Također je sasvim jasno da ovakav kakav je, deponij ne može biti trajno rješenje za odlaganja smeća na najprimitivniji način. No postavlja se pitanje zašto se to u tišini ne sanira tijekom godine, zašto se problem požarišta pojavljuje unatrag nekoliko godina u jeku turističke sezone i, gle, baš kada je njena špica: sredina srpnja?

* * *

A sada mala digresija. Trenutačno se u našoj kući u gradu nalazi naša nećakinja u očekivanju dolaska sinovljevih prijatelja obzirom da mi nismo u prilici biti tamo zbog mojeg liječenja. Dok smo supruga i ja gledali TV, javi se mobitel sa SMS porukom nećakinje. Evo kao se razvila izmjena poruka ponukana upravo ovim vijestima:

A kada dolaze gosti?

Gosti mi se još nisu javili kada će doći, jedino ako ne odustanu zbog smrada o kojem javlja TV.

Kojeg smrada? Tu ništ ne smrdi i ja nemam pojma o čemu svi vi pričate?

TV javlja o smradu u Biogradu i da turisti bježe, a donosi se odluka da na smetlištu bude golf igralište.

E da bar turisti bježe! Imala bi se di kupati i ne bi pila tablete za spavanje (zbog noćne buke, op.blogera)! Gebels je živ!

A kaj ima turista? Vijesti su alarmantne pa možda neki odustanu. Već je 17 turista otišlo po vijestima.

Pa sve je krcato. Nema mjesta ni za prdnut! Velim ti da je Gebels živ! Nit dim vidim nit dim mirišem.To ti je EPP iz nečijih interesa.

Pa normalno da je to nečiji interes jer je danas donesena odluka da se na deponiju gradi golf igralište. Idi si kupi golf opremu prije nego rasprodaju.

Idem si ja kupiti čepiće za uši i tablete za živce jer je buka prejebena. Ne mogu spavati.

* * *

I da se vratim na temu.
Ako netko tko o svemu tomu nema pojma iz ovih nekoliko poruka zaključuje „Gebels je živ!“ onda tu ipak nešto „smrdi“ ali to očigledno nije dim deponije.



I na kraju jedno pitanje: što mislite odakle velike količine vode za natapanje golf igrališta, e da bi trava na tom „zvizdanu“ uvijek bila fina, meka, podatna i zelena? Gdje u blizini ima dovoljno vode?





Post je objavljen 21.07.2010. u 21:14 sati.