Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/potravljemoje

Marketing

bezime kunac (50 u potravlju, a 700 u ciloj rvackoj!)


oklen naša bezimena (prezimena op.p.) u potravlju? siguro svaki od nas ima niku svoju priču o tomen ali evo šta niki libri pišu o tomen.
najprvo ću spomenit bezime kunac jerbo je ono u našomu selu najčešćo bezime. kunci su se ka šta se znade rodili bliže bukvi, kljenu, jasenu vego ostali pa su tako naučili svaka čuda radit od drveta, najviše drvene grablje, vile, držala za motike, kose, mašline i tako redon.
majstori su za pravit balote, drvene kašike...i sve šta naprave, ne boj se, trajaće ti.
bogu vala, traju i naši kunci.


Podrijetlo

Prezime Kunac najčešće nose Hrvati, najvećim dijelom iz okolice Sinja, a rijetko i Srbi (iz Drniša). U prošlih sto godina rođeno ih je razmjerno najviše u Potravlju kraj Sinja, gdje se svaki sedmi stanovnik prezivao Kunac. U Hrvatskoj danas živi oko sedamsto Kunaca u oko stosedamdeset domaćinstava. Sredinom prošlog stoljeća bilo ih je približno četiristo, pa se njihov broj do danas gotovo udvostručio.



Migracije

Glavni migracijski pravci Kunaca u prošlom stoljeću zabilježeni su iz Sinja, iz Hrvaca te iz Drniša u Split.



Raspostranjenost

Kunci su prisutni u većini hrvatskih županija, u ukupno 43 općine i 59 naselja, pretežito u urbanim sredinama (56%). Danas ih najviše živi u Splitu (130), u Hrvacama (110) i Potravlju (50) kraj Sinja, u Sinju (45), te u Slavonskom Brodu (40).




(imehrvatsko.net)




Post je objavljen 21.07.2010. u 19:28 sati.