Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/atlantidahr

Marketing

MISTERIJA CRNIH RUPA U SVEMIRU

U središtu naše galaksije nalazi se ogromna crna rupa, potvrdila je najnovija znanstvena studija. Njemački astronomi pratili su kretanja 28 zvijezda, koje kruže oko centra Mliječne staze, putem teleskopa u Čileu, koji je dio Europskog južnog opservatorija (prenosi BBC). Prema toj studiji, ta je crna rupa četiri milijuna puta teža od našeg Sunca. Crne rupe svemirska su tijela čija gravitacija je toliko velika da joj čak ni svjetlost ne može pobjeći. Galaksije se, prema tim rezultatima, čini se formiraju oko crnih rupa, slično kao što se perla formira oko sitnog pijeska, kazao je dr. Robert Massy iz Kraljevskog astronomskog društva.



Dakle, golema crna rupa mase 4 milijuna puta mase našeg Sunca, nalazi se u samom središtu naše galaksije. Na temelju te informacije znanstvenici smatraju da je potvrđeno ono što su dulje vrijeme pretpostavljali, a to je da se u središtu svake galaksije nalazi crna rupa, oko koje se formira galaksija. Iako smo crne rupe uvijek doživljavali kao svojevrsnu prijetnju, budući da bi se u njezinoj blizini stvarno našli u nezavidnoj situaciji, čini se da su one izuzetno važne za formiranje galaksije, i to ne samo naše, nego galaksija uopće', rekao je dr. Robert Massey iz britanskog Kraljevskog astronomskog društva.

Crne rupe su misteriozni svemirski objekti, zvijezde koje su se pod svojom golemom masom i gravitacijom 'urušile' u sebe pri čemu je privlačna sila njihove gravitacije sada toliko jaka da im ne može pobjeći ništa, pa čak ni svjetlost te sve što se nađe u njezinoj blizini bude 'usisano' u nju.

Ljudska percepcija crnih rupa je otprilike ovakva; Crna rupa je nešto što stvara veliku i ozbiljnu prijetnju, u smislu da ako se nađete preblizu jedne, da ste onda u nevolji. No prema najnovijim istraživanjima one izgleda odigrale ključnu uloge pri stvaranju svih galaksija. One su su pomogle u koncentriranju materije, a ako je gustoća materije dovoljna, onda postoje i uvjeti za formiranje zvijezda. Na kraju i samog života kakvog mi danas poznajemo na planeti Zemlji.

Dali je moguće da život ustvari dolazi iz središta naše galaksije? Kakvu ulogu u tome ima ogromna crna rupa, koja se dakle nalazi u samom središtu naše galaksije? Ovo su teška i komplicirana pitanja, na koja danas odgovor traže najveći znanstveni umovi. Jedno je ipak sigurno, središte naše galaksije ima itekako utjecaj na naš Sunčev sustav, jednako kao što Sunce ima utjecaj na svoje planete. U članku "Velike promjene u cijelom sunčevom sustavu" predstavio sam vam rad NASA-ine znanstvenice dr. Rosine Lallement. Njezina studija govori o takozvanim "svemirskim oblacima" koji putuju kroz međuzvijezdani prostor, također ti isti "svemirski oblaci" prolaze kroz naš Sunčev sustav. Najme dr. Lallement je otkrila da baš ti "oblaci" dolaze točno iz središta naše galaksije. To je zasigurno dokaz da ogromna energija dolazi upravo iz središta naše galaksije. Kakve veze crna rupa ima s tom energijom koja putuje iz središta naše galaksije?

NASA je u ljeto 2004. otkrila nove informacije o otkrićima napravljenim s opservatorijima Europske Svemirske Agencije, INTEGRAL i XMM-Newton. Oni su otkrili kako su tako-zvane crne rupe u našem svemiru u stvari formacije torusnog oblika! Zanimljivo je da je između tog novog makroskopskog torusnog oblika crne rupe, i mikroskopskog torusnog oblika atoma postoji očita sličnost. Osnovna je karakteristika crne rupe u tomu što je njena gravitacija toliko ogromna da joj čak ni svijetlo ne može pobjeći. Prema znanstveniku Daniel Winter-u, vrtložna struktura torusne strukture poput uštipka s rupom u sredini je u stvari implozija valova Zlatne sredine, što je ništa manje nego ekvivalent gravitacije. Svijetlo koje se privlači u jezgru, je upravo ono što se događa unutar Crne rupe.

Sve ovo, što svakim danom produbljuje naše znanje o crnim rupama, i još mnogo više podataka o tim masivnim svemirskim pojavama produbljuje misteriju crnih rupa. Njihovo postojanje je nepobitno, i gotovo sam siguran da one imaju utjecaj, ili su sam korijen svega života u svemiru...



Post je objavljen 26.05.2012. u 15:25 sati.