Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/nepoznatizagreb

Marketing

Podsusedski muzej na otvorenome

Ovih dana sam se baš uhvatio Podsuseda, ne mogu izdržati da sa vama ne podijelim hrpicu zanimljivih detalja koje sam tamo pronašao tražeći pitanja za igru iz prethodnog posta! wink

Sigurno vam je poznata ona fraza "Muzej na otvorenome", obično se upotrebljava za označavanje raznih ethno-sela, starih građevina namijenjenih razgledavanju i sličnih objekata ... I Podsused ima svoj mali muzej na otvorenome smješten na stotinjak kvadrata na zapadnom rubu Podsusedskog trga, tamo gdje gotovo dotiče Aleju Bologne. Istina, muzej nije označen, ali se zato ne naplaćuje niti ulaznica pa svaki od vas može slobodno zaviriti u njega - dapače i isprepipkati eksponate osim jednoga koji je u dobro zabravljenom kavezu.

Dakle, za početak su tu dva eksponata iz prošlosti cestovnog prometa. Vjerojatno znate da su sadašnje ploče za usmjeravanje prometa crveno-bijele boje i obično stoje pojedinačno uz rub ceste na oštrim zavojima i sličnim mjestima gdje je potrebno upozorenje. No, nekad su te ploče imale drugačiji oblik i bile su ofarbane crno-bijelo - a na rubu Podsusedskog trga, kod spomenika iz NOB-a, je jedan od vrlo rijetkih preživjelih primjeraka takvih ploča u Zagrebu!


Snimio: Vanja

Tek desetak metara iza nje, na rubu Aleje Bologne, se nalazi i metalna zaštitna ograda koja datira iz sličnog vremena kao i prethodna ploča - 60-tih ili ranih 70-tih godina. Sadašnje zaštitne ograde nisu bojane, no nekad su one također bile obojane crno-bijelo (nakon toga je neko vrijeme bila faza žute boje koja je napuštena nakon desetak godina).


Snimio: Vanja

Između ta dva artefakta iz domene prometa nalaze se dva iz svijeta tehnike: prvi je nekakav ventil, što li, rekao bih da pripada vodovodnoj mreži, no nemam niti najmanjeg pojma što on radi na tom mjestu. Nalazi se u zaključanom žičanom kavezu i sudeći po priključenom manometru još uvijek je pod pritiskom (a pogled odaje da dotični ne dihta baš najbolje jer je okolina vlažna).


Snimio: Vanja


Snimio: Vanja


Snimio: Vanja

I, za kraj, posljednji eksponat se nalazi na vratima dotičnog žičanog kaveza - riječ je o postarijem lokotu koji datira iz vremena Jugoslavije i na njemu je natpis "Bane". Da vidim, tko se sjeća što znači taj "Bane"? wink


Snimio: Vanja

Post je objavljen 20.07.2010. u 08:52 sati.