Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/sempercontra

Marketing

Tako piše Lesar! (2)



Nastavljam s započetom praksom prenošenja, meni zanimljivih, postova zastupnika Lesara. Uvodnu napomenu iz prvog posta u takvom izdanju neću citirati. Zainteresiranog štioca upućujem na post Lesar .

Zastupnik Lesar, za kojeg se neki, a među njima i ja, nadamo da bi EVENTUALNO on i njegova stranka mogli donijeti malo čiste vode u ovu našu političku žabokrečinu (ipak oprez, ne brzajmo u zaključcima!) u svom postu od 16. srpnja pod naslovom „Država (ne) nadzire“ prenosi članak iz „Novog lista“ u kojem između ostalog stoji:

„Nadzorni odbor HFP-a konačno se sastao jučer, ali samo kako bi se izabralo novo vodstvo – za predsjednika je izabran Goran Marić (HDZ), a za potpredsjednika Slavko Linić (SDP).
Nadzorni odbor Hrvatskog fonda za privatizaciju, kojeg imenuje Sabor i preko kojeg parlament nadzire privatizaciju, u sedam se godina sastao samo dva puta, a oba puta samo zato da bi se održale konstituirajući sjednice i izabralo vodstvo. Takva je sjednica održana i jučer gdje je za predsjednika izabran HDZ-ovac Goran Marić, a za potpredsjednika SDP-ovac Slavko Linić, čime je 2,5 godine nakon isteka mandata starom nadzornom odboru Sabor uspio konačno formirati novo tijelo koje će u ime parlamenta nadzirati HFP i o tome obavještavati zastupnike.

Iako je Saboru trebalo više od polovice mandata da imenuje nove članove nadzornog odbora HFP-a, za nadati se je da će oni u svome radu biti uspješniji od prethodnika koji su se u četiri godine uspjeli sastati tek jednom, i to da bi izabrali vodstvo, a izabrani predsjednik Šime Prtenjača nije bio ni na toj sjednici. (I onda se čudimo na uspješno provedenoj privatizaciji/drpizaciji! op.blogera)

Prije tjedan dana Sabor je konačno imenovao nove članove, i to na dopis predsjednika HFP-a Vedrana Duvnjaka od 14. svibnja u kojem ih poziva da imenuje nadzorni odbor. (Pazi: onaj kojeg treba kontrolirati vlasnik, poziva vlasnika da osnuje odbor koji će ga kontrolirati, jer se vlasnik toga nije sjetio, vidi dalje!) No, priču je zapravo pokrenuo predsjednik Hrvatskih laburista Dragutin Lesar koji je prije toga premijerki Jadranki Kosor uputio pisano zastupničko pitanje zašto ne postoji NO HFP, ali službeni odgovor još nije dobio (i takav naivac, molit ću vas lijepo, koji očekuje pisani odgovor od „male od kužine“ želi uspješno voditi stranku i sudjelovati u budućoj vladi smijeh!).

„Mislim da su nakon tog pitanja, kao i moje press konferencije početkom svibnja na kojoj sam govorio o ovom problemu, shvatili da nemaju NO. Zaboravili su, eto, da država upravlja svojim resursima“ – komentirao je Lesar.

Marić, pak, najavljuje da će odsad biti drukčije (kaj god) i da će već početkom rujna Nadzorni odbor imati prvu sjednicu (do tada HFP može nastaviti praksu prodaje još nešto od nacionalnog srebra, ako ipak nije još preostao samo bakar, a da ga baš nitko ne nadzire od strane vlasnika, tj vlade), ali ne želi komentirati zašto se to tijelo nije konstituiralo polovicu mandata jer to, kako kaže, nije pitanje za njega (tu se slažem s njim, to je pitanje za babu vračaru da vidi odgovor iz staklene kugle).

Na isto pitanje predsjednik Kluba zastupnika HDZ-a Andrija Hebrang odgovara da su u Saboru reagirali „čim su iz HFP-a dobili zahtjev da izaberu NO“. (sic!)

„Mi smo promptno reagirali. Nismo ranije znali (to je ono upozorenje „vidi dalje“ iz moje opaske) da je prošlom nadzornom odboru istekao mandat, ne možemo mi sve pratiti“ – kaže Hebrang koji n.n.l.s.p.n.g.i. i koji je očito zaboravio da Poslovnik Sabora kaže da s „danom konstituiranja Sabora prestaje mandat zastupnicima prethodnog saziva Sabora, te njihovo članstvo u tijelima i organizacijama izvan Sabora, na koje ih je imenovao Sabor iz reda zastupnika“.

I naravno g.koji n.n.l.s.p.n.g.i. nema pojma da prošli „Nadzorni odbor nikada nije razriješen, (pa) mogao bi netko tumačiti da im mandat još traje bez obzira na činjenicu da Miroslav Rožić više nije zastupnik, da je Josip Sudec pokojan, a da Gordan Jandroković, Šime Prtenjača i Ante Markov više nisu predsjednici saborskih odbora.“ što Lesar zna i piše u svom postu od 17. svibnja tekuće godine. Ali ne zna predsjednik Kluba zastupnika HDZ.

Inače sastav novog Nadzornog odbora je „reprezentativan“:

Iz HDZ-ovih redova među članovima Nadzornog odbora su Vesna Buterin i Milivoj Škvorc, a iz SDP-a Slavko Linić i Ivo Jelušić. Po položaju su u NO ušli Dragan Kovačević (HDZ), predsjednik Odbora za gospodarstvo, Goran Marić (HDZ) predsjednik Odbora za financije i Marin Brkarić (IDS), predsjednik Odbora za turizam. Iz redova uglednih financijskih stručnjaka imenovani su Ivan Jelenčić i Tihomir Domazet.

Sastav garantira da će se u budućnosti (bližoj ili dalekoj, tko to zna?) raditi mnoooogo bolje i da će prodaja ovo sirotinje što nam je još ostalo za prodati raditi transparentno kako se to popularno kaže u našoj netransparentnoj politici. Nadam se samo da će „čuveni trgovački div HFP“ kada odluči prodavati šume, rijeke, otoke, morske uvale ipak raspisati referendum o tome da bi izabrani Nadzorni odbor imao uvida u to što „raja“ misli.

Ili sam i ja jednaki naivac kao i Lesar kada je postavljanjem pitanja „maloj od kužine“ očekivao odgovor?





Post je objavljen 18.07.2010. u 17:19 sati.