Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/alexxl

Marketing

svi smo mi Norci

Novinari, tj. novinarčići!
Nekad se to upisivalo tam u Lepušićevoj 6.,
sa završena IV semestra, pa onak usput,
pa sve nekaj nedojebano i eto tebe novinara.

I ondak slušaš o Norcima, Gotovinama, Čmarcima
i kaj ja znam kome, a ovi firme, kriminal, ljetovališta i
svakaj, ko i sav HDZ.

Ondak, odeš po stranim medijima, pa vidiš,
iz dokaza, da to bagra.
Ali slabo pišu, jer vani, sve boli blagi kurac za jednog
Gotovinu.
To vam je onaj Vaš sa mobitela, sa onih plakata po autima i Dalmaciji,
sa bedževa i sa svugdje.

Inače kriminalac, pa la Legionar, pa rodoljub, a sad trenutno,
pod sumnjom, za zločinca, onog ratnog.

Ovaj naš, Norac, eto dokazali heroju tu doma,
se sjećate: "Svi smo mi norac"


Ajd, ko ih šiša!


Neg naši novinarčerki,
ono, nepristrani, neljubomorni,
sve same Rvatine, sa predznakom "U".

Prvo, Rade Šerbeđija-Srbin,
pa Mira Furlan-Židovka
Pa eto i Kusturice.

Zašto taj Kusturica, Nemanja, režiser svijetskog glasa,
zašto on uvijek odjebe rvacke novinarčiće u stilu:
"M'rš Ustaše"





I konje celivaju, zar ne: Le cheval (a gauche) et le chevalier
Photo: EPA

Nakon Sonje Liht i Verana Matića koji su nagradu Legion d’honneur (Legija časti) primili u diplomatsko-modnoj sezoni 2008/2009, na red je, naravno, najzad, došao Emir Nemanja Kusturica, feudalac s Mokre Gore, po zanimanju robovlasnik. Kako objavljuju presrećni srbijanski mediji, suprug Karle Bruni odlikovao je našeg Nemanju „značajnim priznanjem u rangu viteza“, a zbog „izuzetnog doprinosa u oblasti kulture“

Muž Karle Bruni za kojeg se sumnja da je predsednik tzv. Francuske i čiji je umetnički alias Nicolas Sarkozy – povodom Dana Francuske Republike „posebno je vodio računa o umetnicima, kulturnim poslenicima i poznatim ličnostima iz sveta spektakla“. Pored kontraverznog biznismena s Mokre Gore, nagradu su dobile pevačica Mireille Mathieu i glumice Isabelle Adjani i Charlotte Rampling.

Drug Nemanja, omiljeni reditelj Slobodana Miloševića, poslednjih godinu dana ne može da se odbrani od silesije nagrada kojima ga zatrpavaju s raznih strana. Januara ove godine, recimo, Patrijarh moskovski i sve Rusije Kiril uručio je u Hramu Hrista spasitelja Emiru Kusturici nagradu za širenje i učvršćivanje jedinstva pravoslavnih naroda, koja od prošle godine nosi ime svog osnivača, preminulog patrijarha Aleksija Drugog. U obrazloženju nagrade navedeno je da "srpski reditelj Emir Kusturica posvećuje mnogo pažnje društvenom radu, razvoju srpskog nacionalnog filma, narodnoj kulturi i duhovnoj tradiciji".

Tom prilikom, Kusturica je zahvalio rečima da je veoma srećan i veoma iznenađen nagradom, a seriju svojih fotografija prikazanih na video bimu, dok je voditelj nabrajao sve nagrade koje je on dobio, prokomentarisao je „da ima utisak da na svim tim fotografijama liči na Dostojevskog, jer su na njegovo lice ostavili traga utisci sticani čitanjem njegovih knjiga“.
PHOTOMONTAGE: E Che

Prošlog meseca je u Grčkom teatru u Taormini, u Italiji, na tamošnjem 56. Filmskom festivalu, dobio „nagradu za dijalog među kulturama“, a posebno priznanje doživeo je septembra prošle godine kad je - postao kozak! Gradonačelnik Krasnodara i predstavnici srpske dijaspore dodelili su mu ovu neobičnu čast. Da bi postao kozak, Emir je prošao čin inicijacije: morao je da popije rakiju sa mača, da poljubi konja, a zatim ga uzjaše. Kada je prelazio iz Rusije u Južnu Osetiju, na granici je u njegovu čast priređena svečana dobrodošlica sa kulturno-umetničkim programom. Zbog ogromnog broja okupljenih ljudi koji su došli da pozdrave srpskog reditelja, tokom te ceremonije saobraćaj je bio zatvoren.

Za hard-core ljubitelje Nemanje Kusturice još nekoliko veselica: marta 2009. je postao počasni građanin Gvadalahare primivši ključeve grada; 21. novembra 2009. primio je nagradu „Gran premio Torino“ Međunarodnog filmskog festivala u Torinu; 7. decembra 2009. na međunarodnom filmskom festivalu u marokanskom gradu Marakešu, koji se održava pod pokroviteljstvom njegovog kraljevskog visočanstva kralja Mohameda VI, Emiru Kusturici je priređena retrospektiva svih igranih filmova i uručena nagrada za životno delo.

Svečano urečenje nagrade koju je Nemanji poklonio suprug Karle Bruni, održaće se za nekoliko meseci na prijemu u francuskoj ambasadi u Beogradu. Već sad se zna da će ovom happeningu prisustvovati Boris Tadić, Sonja Liht i Veran Matić – a kvartet će biti kompletiran kad se pojavi Kusturica, čovek svih režima, uključujući i francuski.

Liberte, egalite, fraternite! Kusturičino sveto trojstvo!

Post je objavljen 16.07.2010. u 18:21 sati.