Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/svijetuboci

Marketing

Ljetni magazin ili drevno ROTO ljeto

Vruće vam je? Nesumnjivo jest! Spremate se na godišnji i konačno ste odlučili na miru nešto pročitati jer tijekom godine niste imali vremena?

Naravno, ovako naivni pohrlili ste u knjižnicu da ugrabite Larssonovu Millenium trilogiju, ali se ljubazni knjižničar samo šeretski nasmiješio i rekao "A hoćete i muzičku".

Što onda kvragu čitati? Coelha ste prerasli otakako se ne upucavate manekenkama, Cornwellica je već izvršila i autopsiju hrčka u nedostaku novih leševa, a već ste se dovoljno rasplakali nad sudbinama žena iz Afganistana, Somalije, Irana, a bogami kakav je trend u izdavačkoj branši već ste naučili sve o ženskom obrezivanju. Ko će čitat tuđu muku, uostalom.

Sheldon(u puku poznat kao Sheldonica), Ludlum i Robins su odavno mrtvi i kao takvi neskloni pisanju, a Steelica je malo izgubila oštricu s godinama i osjećaj za pravi život i socijalne teme.

Dobro možete uzete i novog Jergosa, ali tak pak očajni niste. A i ne čitaju vam se avanture umirovljenog zastavnika JNA u polovnom fići. Ipak vi vozite Clia na kredu.

Pa šta onda uzeti za plažu, a da nije 7000 dana u Sibiru od Karla Štajnera, s obzirom da bi vam trebalo isto toliko dana da ju pročitate. A toliko godišnjeg može izboriti malo koji sindikat, čak i onaj menadžerski.

Rješenje je jednostavno, odite na Hrelić ili neki drugi buvljak i tamo negdje u gomili časopisa bačenih na pod, nekako probajte naći Vjesnikov RS(OUR romani i stripovi) ljetni magazin, specijalno revijalno izdanje koje je od sredine 70-tih do sredine 80-tih izlazilo svakog ljeta, kao idealna zabava za plažu u i hladovinu. Otkako je prestalo izlaziti, na kioscima je sve više i više časopisa, a sve manje i manje stvari koje bi čovjek mogao čitati tako da osjeća da ljeto baš onakvo kakvo bi trebalo biti.

Uostalom, ruku na srce, knjigu ionako ne bi stigli pročitati.

Ovo će biti malo ad hoc sjećanje pa samo kratki pregleda što je jedan RS ljetni magazin sadržavao i zašto smo ga voljeli čitati.

KRIMI PRIČA

Osnovna karakteristika većine ovih krimi priča je bila da je obično najveći negativac i ubojica bude nečija u početku simpatična tetka koja je u slobodno vrijeme uzgajala pelagonije, a ispostavi se da je ubila rastrošnog nećaka otrovom iz umjetnog gnojiva za cvijeća, što je skužio promoćurni detektiv pred penziju.

KRIMI PRIČA S MIKE HAMMEROM

Kada bi otkrio da je ubojica njegovog najboljeg prijatelja zla tetka, Hammer bi joj na kraju teškokalibarskim pištoljem raznio glavu i nagnojio pelagonjie njenim mozgom.

ALFRED HITCHCOK VAM PREDSTAVLJA

Koliko god se trudili, nikad niste mogli saznati u kojem djelu autobusa je zapravo sjedio ubojica u početku priče.

ZNANSTVENOFANTASTIČNA PRIČA

U kojem glavni junak doživi bliski susret četvrte vrste s grmolikom reptiloidnim bićem s devet očiju i toliko inteligentnim da uvijek zna gdje je ostavio ključeve od NLO-a, ali se nažalost ujutro ne sjeća ničega, osim da ima strašnu glavobolju. Junak, a ne čudovište.

ZNANSTVENOFANTASTIČNA EROTSKA PRIČA

U kojoj glavni junak ima bliski susret pete vrste s vanzemaljkom brončane puti, zletne kose do poda i grudima br. 7, ali se nažalost ujutro ničega ne sjeća, osim da mu je nestao novčanik.

LJUBAVNA PRIČA

Ne znam, nisam nikada nijednu čitao, ali vjerojatno netko nekog upozna pa odu skupa na večeru. Bolje roštilj nego frutti di mare.

HORROR PRIČA

O zlim Morlocima-bićima iz kanalizacije koji su nam došli uništiti djetinjstvo i ukinuti ljetne magazine.

RIP KIRBI

Usprkos visokim temperarama Desmond se brine da odijelo našeg junaka uvijek bude savršeno ispeglano i da mu se uzorak na istom ne pomakne ni u prilikom pada s litice. Strip s lulom.

JAMES BOND

Kod stripovske varijante uvijek mi se sviđalo što je ovaj Bond nekako imao grubo lice, crtano kao da je uvijek u vlastitoj sjeni. Nekako mi se to čini da je to prava osobina tajnog agenta čak i na koricama roto romana.


MODESTI BLAISE


Fućkaš ljeto bez prave ljetne ljubavi.

IDIOTI IZ IDA

Uvijek si ih htio pročitati na kraju, kao poslasticu, ali nisi izdržao pa bi ih čitao na početku. I opet na kraju.

LJETNI PUTOPIS(bez putovanja)

Kad je čovjek na terasi s pogledom na otok, s čašom hladnog gemišta želi čitati o dalekim šumama Brazila ili o nestalim plemenima sa Himalaja, koja su se dugo opirala tome da ih civilIzacija otkrije(sve dok im nismo pokazali kako radi fliper). Da se čovjek slučajno nađe u šumama Amazonije ili na nepalskim liticama, vjerojatno bi brzo poželio da samo sjedi na terasi i čita priču o mirnom otoku na Jadranu. Poput mudrog Stavrosa.

KRIŽALJKA

Nikad je ne biste uspjeli riješiti, jer bi vas neki član šire rodbine preduhitrio- naravno ostavivši vama da riješite onih tek onih par pojmova koje on, glupan, nije znao poput- ime atola na Južnom Pacifiku, tri slova.

ISTINITE (VIŠE-MANJE) PRIČE I DRUGA ODABRANA ČUDESA

Kamiondžija bigamist iz SAD-a koji je imao po jednu ženu s obitelji na obje strane Amerike, slijepa žena koja prevodi drevne tekstove izgubljenih civilizacija, pas koji je prešao 1000 km da se vrati svojim pravim vlasnicima, lovci na koralje i bisere, samostanski čuvari drevnih spisova koji su si dobrovoljno odsjekli jezik, majke koje bi podigle poput malog supermena kamion od 3 tone da spase svoje dijete, požrtvovni vatrogasci, avijatičari nestali u oblacima koji nikad nisu sletjeli, bermudski trokut, sibirska katastrofa, istraživači leda i oceana, iz života jednog ledolomca, borba asteka protiv kolonizatora, ratni zločinac otkriven kako živi u mirnom gradiću nakon 40 god, otmice poznatih, otmice nepoznatih, blago koje je čamilo 30 god na podrumu neke kuće pa ga otkrili tek kad su istu rušili, čovjek koji svijetli u mraku zbog radijacije itd itd itd....NEPROCJENJIVO

U svakom slučaju, draže mi je u ljetnim predvečerjima zamišljati arhetipski svijet svakodnevnih čudesa sa stranica prastarog ljetnog štiva, nego Šukerovu facu, koja s osmijehom najavljuje puno veću katastrofu nego onu o kojima smo tako rado čitali na stranicama RS ljetnog magazina.

Moram do Hrelića jedan dan.


Post je objavljen 15.07.2010. u 11:30 sati.