Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/broduboci

Marketing

Imam posla...


Je li vam se ikad dogodilo da vas pozovu u neko društvo, a vama se iskreno i blago govoreći, iz ovog ili onog razloga toga dana baš i ne druži previše sa svom tom sumnjivom bratijom i sestrijom?
Ma znam, dobri su oni, ma super su oni, ali danas mi se baš nešto neda...

Da se razumimo, pozive prijatelja pa čak i kvaziprijatelja ili tek usputnih poznanika nikad ne bi tribalo odbijat, ali realno govoreći, ponekad nas znaju strefit neki dani kad smo grintavi, mrzovoljni i svakakvi nikakvi pa bi se najrađe zabili u postelju pokrili lancunom i jorganom i pustili neka sve ide uprdec. E sad, u takvim situacijama triba smislit dobar izgovor, izgovor koji će djelovat dovoljno uvjerljivo, a opet u isto vrime ne previše banalno i konačno - ne smi uvridit onoga koji te pozva.
I opet moram reć, da ne bi čitatelji krivo promislili, nisam u ovoj priči ja taj koji odbija pozive nego jedan moj prijatelj kojemu neću spomenit ime, eto samo za ovu priliku možemo ga nazvat recimo - Grašo!



Dakle, naš Grašo je u zadnje vrime nesmotreno pokupija nekoliko žutih kartona, a dribla nas samo tako, malo oće, malo neće pa sad će, čim ovo, čim ono...
Ali isto ga moram pofalit - napredova je, barem šta se izgovora tiče.
Prije bi zna reć - nemam vrimena! Ma šta nemaš vrimena, nemoj me pituravat, kad čovik stvarno nešto oće napravit, uvik će nać vrimena za to.
Nemam vrimena - loš je izgovor, prilično banalan i općenit ali mu je najveća mana šta u sebi sadrži negativnu konotaciju. Čim zaustiš - nemam, odma to zvuči nekako destruktivno.

Zato je puno bolje reć - imam posla!
Imam posla - to je onako afirmativno, odma te diže u očima sugovornika jer kad imaš posla, automatski si ozbiljniji, odgovorniji, e bložemili, nije se s poslom igrat...

Ali pazite - kad vam neko reče "imam posla", možete devedeset i devet cijelih, devet devet devet posto bit sigurni da laže ka pas, jer da on zaista ima posla, onda bi reka - tribam pituravat škure, moram okopavat kumpire, popravljat motor, ziđat garažu, lipit pločice, krpit bičve, činit gimnaštiku, čitat Šekspira, slušat etno jazz ili barenko "trla baba lan!"
Konkrevetno bome, to je posal, a ne mi tu nešto općenito palamudit. Da se tu stvarno radi o konkretnom poslu onda bi moj Grašo reka - oš mi doć pomoć da šta prije svršimo!
A ne vako - imam posla, nu!

Isto moram priznat da je ovi izgovor "imam posla" krajnje učinkovit i da djeluje megamoćno jer nakon njega nema više rasprave, finito, gotovo, imam posla -završena priča!
Jerbo, ni u ludilu ne smite odgovorit nešto u stilu "a kojega posla", pogotovo u Dalmaciji, to je već huljenje, zadiranje u osobnost, čak i u intimu, u totalnom neskladu s jednom od poznatih zapovidi koja kaže - ako vidiš koga da radi - ne smetaj mu!
Na koncu, preostaje vam samo poklopit se ušima i ne inizistirat previše na detaljima. Moga bi se čovik i uvridit!

U međuvremenu, gledam more gdje se meni penje...
I to je posal, ae...











Post je objavljen 14.07.2010. u 11:35 sati.