Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/drinica

Marketing

Mons. Frkin - sprovod i sv. misa zadušnica

Evo preciznih podataka s IKA stranice (hvala i Zdenki za prve informacije!):

"Misa zadušnica služit će se u četvrtak 15. srpnja u 16.30 sati u crkvi Sv. Anastazije u Samoboru, a pokop će biti nakon mise na mjesnom groblju

Zagreb, (IKA) - Svećenik u miru mons. Josip Frkin preminuo je 11. srpnja u zagrebačkoj bolnici „Fran Mihaljević" u 80. godini života i 53. godini svećeništva. Misa zadušnica služit će se u četvrtak 15. srpnja u 16.30 sati u crkvi Sv. Anastazije u Samoboru, a pokop će biti nakon mise na mjesnom groblju."

Preminuo mons. Josip Frkin

"...I Josip Frkin, kao i mnogi svećenici i bogoslovi tada, u vrijeme Drugog svjetskog rata i poraća, proživljavao je svoju kalvariju. Bilo je to vrijeme raznih svjetovnih ponuda, uvjeravanja, razgovora i prijetnji od tadašnjeg režima. ...
Na početku župnikovanja nailazi na prepreke, u Okiću su ga pokušali i ubiti. U tome je kraju već bilo pokušaja atentata na svećenika i njemu su na isti način prijetili. Bila je to prva svećenička kušnja. Prijetnja je ponovno stigla za prvi Uskrs u Okiću. Partija je odlučila likvidirati ga u uskrsnoj noći, no zahvaljujući narodu koji ga je okružio živ je stigao do župne kuće.
...
Tu je na badnju večer vlč. Frkin doživio ponovni pokušaj atentata te ponovno iskusio Božju zaštitu u svom životu.
...
Sljedeća župa bila je župa Navještenja BDM u Velikoj Gorici, gdje stiže na blagdan Gospe Žalosne 15. rujna 1981. Ondje ostaje do umirovljenja 2007. Dugogodišnji velikogorički župnik Navještenja BDM, mons. Frkin tada i velikogoričko-odranski dekan, 1. srpnja 2007. proslavio je zlatnu misu - 50 godina svećeničkog djelovanja.
...
Nakon umirovljenje kratko vrijeme bio je supsidijarom župe potom duhovnik u samostanu Kćeri Srca Isusova u Lasinji. "

Post je objavljen 13.07.2010. u 12:54 sati.