Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/frogbros

Marketing

Predators (2010)

Predatori (2010)

Photobucket

Produkcija: Twentieth Century Fox / Troublemaker Studios / Davis Entertainment
Redatelj: Nimród Antal
Scenarij: Alex Litvak i Michael Finch
Glazba: John Debney
Specijalni efekti: K.N.B. EFX Group i Ubisoft Digital Arts
Vizualni spec. efekti: Ubisoft Digital Arts i Hybride


Uloge:
Adrien Brody (Royce)................................Alice Braga (Isabelle)
Topher Grace (Edwin)..............................Danny Trejo (Cuchillo)
Laurence Fishburne (Noland)...................Mahershalalhashbaz Ali (Mombasa)
Oleg Taktarov (Nikolai)................... .........Louis Ozawa Changchien (Hanzo)
Walton Goggins (Stans)...........................Brian Steele ("Mr. Black" Predator i "Falconer" Predator)
Carey L. Jones ("Flusher" Predator)........Derek Mears as "Classic" Predator


Film je izašao u kina 08. Srpnja, 2010 godine
Trajanje: 107 minuta
Foršpan filma
Službena stranica (JAP)
Službena stranica (SAD)
Budžet: između 40 i 45 milijuna $


SADRŽAJ:
''- Royce, je plaćenik koji predvodi grupu elitnih ratnika koji shvaćaju da su dovedeni na vanzemaljski planet… kako bi postali lovina i plijen. Osim obeščašćenog liječnika, svi su hladnokrvni ubojice – plaćenici, yakuze, osuđenici, članovi voda smrti – ljudski „grabežljivci“ koje sada sistematski progone i eliminira nova vrsta predatora-izvanzemaljaca.''

Photobucket

RECENZIJA:
- Odmah ću reći da ovaj film nije bolji od ''Predatora 1 i 2'', ali je u kvaliteti i svemu drugome prešišao slabi ''AvP'' i negledljivi ''AvP: Requiem''. Također mogu reći da me je film sasvim zadovoljio unatoć ponekim greškama i nelogičnostima u samom scenariju. Dakle evo ultra detalja samog filma:


Što valja kod filma:
- glumačka postava
- dr. Edwin je zasigurno najbolje osmišljen lik u filmu (mislite da je on tu da bi liječio ranjene dok lov traje, ali on je u stvari malo drugačija osoba...)
- priča i sama karakterizacija Predatora
- specijalni efekti
- uvođenje nove vrste predatora i neki novi dodaci u mitologiji Predatora
- ovo je modernizirana verzija prvog filma
- akcija i uzbuđenje, te atmosfera u većini filma
- ima par stvarno odličnih scena (vidi dolje THE SCENA)
- minigun je opet u igri
- otkriveni neki novi tehnološki pomaci u viziru Predatora
- vrlo mala upotreba CGI efekata i oslanjanje na što realniji pristup (pravi glumci u odijelima)
- pojavljuje se Predator iz prvog dijela (mislim na tu vrstu ne baš na onog predatora)
- po prvi put vidimo makljaži dva Predatora i obračun katana vs. Predatorske kandže
- prvi put vidimo i druge vanzemaljce koje uz ljude love Predatori


Što ne valja kod filma:
- slabo iskorišten Danny Trejo i detalj o zavađenim klanovima Predatora
- scenarij šteka na nekim mjestima i ima par lijepih i jako vidljivih rupa
- Laurence Fishburne je najslabije glumačko ime filma (odao se preglumljivanju)
- fali bolja karakterizacija nekih likova (jedva mogu prihvatiti da tako okrutni ljudi mogu biti tako odjednom dobri i osjećani i da im je stalo do suboraca, a ne do vlastite guzice)
- lik doktora Edwina je dobio pretežak scenaristički prelaz iz naizgled dobre u lošu osobu
- minigun nije iskorišten na bolji način
- film ne prikazuje neka nova oružja u Predatorskom arsenalu
- ovo je modernizirana verzija prvog filma
- ponegdje su dijalozi trebali biti konkretniji i ne tako previše šturi
- scena kad A. Brodyja obaspe 7-8 lasera u foršpanu ne postoji u samom filmu (ja osobno sam mislio da će se ta scena pojaviti na samom kraju filma)
- kraj filma je nedorečen i jako zbunjuje gledatelja (koliko traje sezona lova??), te je loše napravljen iako se otvara lijepa prilika za nastavak
- film se ne događa na planetu Predatora nego na neimenovanom planetu koji služi za lov
- šteta što nije ta ideja sa drugim vanzemaljcima (koji se jedva baš ono vide u filmu) malo bolje iskorištena tj. da se ljudima pridruži u borbi protiv Predatora
- planeta na kojoj Predatori love na žalost nema baš mnogo faune...
- obračun Roycea i glavnog Predatora ima jednu manu (ovaj umjesto da mu zarije nožinu u rebra zajebava se time da ga lema po maski...)

Photobucket

Završna riječ:
- Da...hm. Ovo je stvarno modernizirana verzija McTiernanovog ''Predatora'' (1987) i evo zašto:

Brodyjev Royce = Poncho Richarda Chavesa
Isabelle Alice Brage = Anna Elpidije Carrillo
Trejin Cuchillo = Billy Sonnyja Landhama
Oleg Taktarov Nikolai = Blain Jessea Venture

Nije da mi je ovo gore smetalo, dapače uživao sam gledati tako slične likove (Brody stvarno fizički liči na Chavesa kao i slatka Braga na također slatku Carrillo), no ono što bi se moglo okarakterizirati kao neka vrst minusa jest taj deja vu koje ti likovi a pogotovo neke scene (recimo kad svi padaju sa litica u rijeku na način kako se to dogodilo i Arniju u originalu ili kad Jakuza Hanzo ostane da bi drugi mogli mogli pobjeći kao što je to Landhamov Billy napravio na onom deblu također u originalu ili Brodyjevo mazanje blatom i sl.). Stvarno neki neće to moći prožvakati (kao recimo moj mlađi brat) dok drugima to neće smetati (kao recimo meni).
Bio bih stvarno veliki kurvni sin kad bih rekao da je to minus samom filmu, jer sve te deja vu scene i neki od likova lijepo se spajaju sa samim filmom i to na onaj nenametljivi način (za razliku od prenametljivih deja vu scena i rečenica u meni stvarno omraženom ''AvP: Rekvijemu'', gdje su autori iako veliki fanovi stvarno pretjerali).

Photobucket

Ima par stvari zbog kojih mi je žao što nisu bile bolje iskorištene:
Danny Trejo – znam da ga je Robert Rodriguez ubacio jer mu je ovaj kućni glumac, no baš zato je taj meni omiljen glumac trebao biti bolje iskorišten u filmu (iako moram priznati da ta ''mamac' scena stvarno izgleda jebeno odlično i još mi je draže jer sam sam zamišljao da bi se u ovom filmu nešto slično trebalo dogoditi). Ali, hej i ovo treba gledati s jedne pozitivne strane jer su odmah na početku poručili gledateljima da neće biti favoriziranja poznatih glumačkih imena. Ipak, postoji žal da njegova smrt nije bila više herojska i spektakularna...pa jeben mu ipak je on ubojica meksičkog kartela Los Zetas (danas i možda najgorih trgovaca drogom u Meksiku)

Laurence Fishburne – koji glumi Nolanda je totalno glumački podbacio (došao je samo odraditi posao) i stvarno neću prežaliti što ovu epizodnu ulogu nije preuzeo Jeff Fahey odličan karakterni glumac koji nažalost više plovi u C produkcijama, ali kad treba može se mjeriti sa bilo kojim glumcem iz A produkcije i svi ti glumčići mu mogu puvati. Mislim da bi ta uloga ne samo pasala njegovom glumačkom profilu, nego bi on to odradio onako muški, te bi mi gledatelji guštali u njegovom ludom Nolandu

Minigun – eh da najbolji detalj originala je ovdje na žalost samo jedno od oružja, te mu scenaristi nisu dodjelili neku epsku scenu iako je onaj obračun sa predatorskim psima trebao biti upravo to. Na žalost nije...šmrc

Predatorsko naoružanje – ma baš svaki film (čak i oba ''AvP'') o Predatorima je imao neki oružani biserčić (koplje, disk, bič, mreža i sl.) na koje su ljubitelji svemirskih ultimativnih lovaca totalno otkidali i divili se tim tehnološkim novotarijama. Ovdje smo dobili ništa. Dobro dobili smo 2 zamke i jednu novu vrst Plasma castera tj. laserskog enregetskog topa na ramenu i to je sve.
Zar stvarno nisu mogi izmisliti neku novu stvarčicu i tako pojačati Predatorski arsenal?

Photobucket

Bojao sam se da A. Brody neće biti baš najbolji glumački izbor kao glavno glumačko ime, ali mi je drago da je ta slutnja ostala samo na tome.
Brody je svoj glumački obol odradio više nego odlično (samo da ga je scenaristička karakterizacija malo manje napravila sveznajućeg), a na isti način je to odradio i Topher Grace (Eric Forman iz populrane serija ''Lude 70-te'') za kojeg sam također gajio određenu vrst skeptičnosti.
No, momak je svoj dio odradio na nivou. Ostali svoj posao odrađuju odlično, gledajući da su tu većinom nepoznata glumačka imena, ali definitivno glumci čije vrijeme tek dolazi...ovo se pogotovo odnosi na Alice Bragu).
Ekipa koja glume Predatore su također odradili svoj dio jako profesionalno (doduše ovdje su malo niži no muskulaturniji), no to i ne treba čuditi jer su svi predatori koji su se pojavili u svim filmovima jedna velika pozitivna konstanta.


Možda najbolja stvar kod ovog filma jest upravo što stidljivo donosi jednu veliku novost u Predator Univerzum, a to je da postoji dvije (ili čak i više) vrsta predatora (prije smo znali da postoji klanska različitost i hijerarhija). No, ta razlika nije samo u izgledu i veličini, jer koliko sam primjetio razlika je i u plemenskim obilježijima i ponašanju.
Ovi veći su nekako više orijentirani samo na lov, bez da baš mnogo mare za onaj dobro utabani put časti (pogledajte samo kakvu masku nosi vođa i sve će vam biti jasno). Baš te maske su najveća osobnost Predatora i za pažljivijeg gledatelja mnogo otkrivaju o samim vanzemaljcima (no o otme ću jednom drugom zgodom). Što se tiče manjih Predatora njih smo upoznali u jedinici i dvojci (pogotovo u jedinici jer ovaj koji se pojavi u ovom filmu i koji se bori protiv vođe je pljunti onaj protiv kojeg se Arni borio), te se kod njih vidi taj osjećaj časti i malo drugačije ponašanje. Kad sam već kod maski moram reći da mi je drago da smo opet vidjeli na djelu neke nove cake koje imaju u rukavu (bolji toplinski pogled, zvučna izoliranost određenih šumova, pračenje još toplih otisaka plijena u bijegu...).


Film ima akcije, početni dio odlično hvata atmosferu prvog Predatora (čak i sama prašuma izgleda vrlo poznato), mjuza podsjeća na onu iz originala, no scenarij je trebao biti mnogo kreativniji i opipljiviji sa nekim malo svježijim idejama.
Ipak, unatoč tome film izgleda kao da ga je osmislio istinski ljubitelj Predator filmova, pa iako se vidi ta 'zastarijelost' (prvi scenarij je napisan već 1994 godine kad je Rodriguez imao samo 26 godina) scenarija u kojem je sva polazna točka krenula od same radnje prvog Predatora.
Da je scenarij bio bolji u karakterizaciji i da su malo malo bolje osmislili kraj film bi bio još i bolji. Ovako nakon lošeg ''AvP'' serijala ovo je odlično odrađeno i fanovima Predatora vraća nadu da je ovo samo jedan od mnogih nastavaka novog serijala pod novim imenom ''Predatori''. Ja sam uživao gledajući ovaj film i jedva ga čekam nabaviti na DVD-u, a kad vam to kaže veliki ljubitelj vanzemaljskog lovca vjerujem da to ipak nešto znači... Gledati čim prije.


Photobucket

Zanimljivosti u vezi filma (TRIVIA):
- Neil Marshall, Michael J. Bassett, Bill Duke, Marcus Nispel, Peter Berg i Darren Lynn Bousman su trebali biti redatelji nakon što je kao originalni redatelj trebao biti R. Rodriguez
- Milo Ventimiglia, Freddy Rodríguez i Josh Brolin su bili razmatrani za ulogu Roycea
- film je sniman 53 dana
- Dutch (Arnold Schwarzenegger) i Michael Harrigan (Danny Glover) su trebali imati cemao pojavu, no to je kasnije kao ideja odbačeno (iako je ona bila čak u scenariju)
- redatelj N. Antal je inzistirao da A. Brody bude Royce
- nakon Elpidije Carrillo u ''Predatoru'' (1987) i Maria Conchita Alonso u ''Predatoru 2'' (1990) Alice Braga je već treća latinoamerička glumica koja se pojavljuje u Predator filmovima


THE SCENA:
- Samurajski obračun u maniri ''Sedam samuraja'' Hanzo versus Predator je svakako naj scena filma i pravi mali dragulj (ovo ide na dušu redatelju, jer da nije osmislio kadrove odakle će kamera snimati...ispala bi samo jedna obična borba)

Photobucket

I isto tako dojmljiv obračun dva Predatora

Photobucket

Post je objavljen 10.07.2010. u 23:03 sati.