
Počelo je prije 4-5 godina na naslovnici Slobodne Dalmacije,
"Otkriven tartuf na Pelješcu" treštalo je na prvoj stranici.
Identifikaciju tada nepoznate gljive ( koja doduše nije nimalo
ličila našoj percepciji gljiva) obavio je najveći autoritet za glijve
kod nas, prof.dr.sc.Romano Božac sa Agronomskog Fakulteta
u Zg. Tartuf je nađen u krugu hotela Komodor u Perni i tada se
mislilo da su spore donesene tijekom opsežnog nasipanja
okoliša hotela prilikom gradnje. No vrlo brzo nakon toga ista
gljiva biva nađena ispod starog hrasta u centru Orebića.
Odmah iza toga dolaze vrlo vjerojatne informacije da je crni
tartuf nađen i na području Pelješke Župe.
Kraj priče za sada završava na tome da je crni tartuf, i to u
obilnim količinama i uz to izvrsne kvalitete nađen ispod maslina
u selu ispod Svetog Ilije. Prema mom skromnom gljivarskom
znanju radi se o crnom ljetnom tartufu, iliti ljetnoj gomoljači,
Tuber aestivum Vitt., za razliku od onog prije napomenutog
koji je najbolji u proljeće, Tuber melanosporum Vitt. ili
možda Tuber brumale Vitt., vrag će ga znat.
U svakom slučaju radi se o vrlo cijenjenoj vrsti gljive koja na tržištu
postiže cijenu i do 500 €/kg. Plodno mu je tijelo nepravilno gomoljasto,
veličine trešnje pa čak i do jabuke, crno-smeđe isprepleteno bijelim
žilicama koje kasnije posmeđe. Ima tipične crne piramidalne izrasline
dok je miris vrlo tipičan i pikantan te podsjeća na plemenite vrste
sireva, a ponekad i na zemlju.
I za njega je kao i za ostale gljive iz porodice tartufa karakteristično
je da raste ispod zemlje bez vidljive stabljike ali u simbiozi sa nekom
drugom biljkom o kojoj ovisi miris i aroma same gljive.
Tartufi se nalaze uglavnom uz pomoć posebno obučenih pasa,
gdje pasmina nije posebno važna, a kažu da je najbolje noću,
jer tada navodno tartuf najintezivnije miriše. Što dodati napisanom
nego da s obzirom na cijenu tartufa i crne ekonomske prognoze
dobro razmislite o nabavci psa i obuci istog. Ako nađete slučajno
i njegovog bijelog rođaka tada će te utržiti barem 6 puta više. Sretno!
Nadam se da će pelješki crni tartuf jednog dana zauzeti svoje
mjesto u gastro ponudi naših restorana.
Post je objavljen 07.07.2010. u 21:34 sati.