Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/sempercontra

Marketing

„Graner“ – MTČ d.d.– The Ende

Povijest MTČ d.d. počinje davne 1923. godine kada su braća Graner u Čakovcu osnovala tekstilnu industriju. Osnovni proizvodi su pamučni i sintetički keper, rips traka, elastične i neelastične vrpce i vezice, čipke, gurtne za rolete, uzice, trake za patent zatvarače, žakardne trake i etikete, tapetarske trake, gumene trake različitih širina i boja.



Tvornica je uspjela prebroditi veliku ekonomsku krizu tridesetih godina prošlog stoljeća…



…nije uništena ni tijekom drugog svjetskog rata iako su osnivači bili Židovi…



…dolaskom komunista oduzeta je vlasnicima i nacionalizirana (sve sukladno zakonima donesenim od strane poslanika narodne, nedemokratski izabrane, kazali bi današnji demokrati, skupštine tadašnje države) i nastavlja radom preimenovana u „MTČ“ (Međimurska trikotaža Čakovec) postavši jedna od najvećih, ako ne i najveća, tekstilna tvornica u bivšoj Jugoslaviji, da bi uvođenjem radničkog samoupravljanja bila predana radnicima na upravljanje (ma kakvo ono bilo)…



…a onda uspostavom neovisne demokratske Hrvatske nova demokratski izabrana vlast, sukladno demokratski izglasanim zakonom o pretvorbi (čitaj otimačini) od strane demokratski izabranih zastupnika, oduzima radnicima njihovu tvornicu, razbija je u niz manjih „de-o-o-ova kako bi ih lakše „prodala“ tajkunima/zaslužnim članovima „Zna se“ stranke, što ima za posljedicu da se „čakovečki tekstilni div i nekadašnji ponos toga kraja, MTČ, gasi nakon 86 godina rada. Prije mjesec dana proglašen je stečaj, a prve detaljnije analize financijskih stručnjaka i stečajne upraviteljice, unatoč nekim nadama i idejama, pokazale su da ne postoji slamka spasa za koju bi se uhvatili“, prenosi HRT.



The Ende


Post je objavljen 07.07.2010. u 15:44 sati.