Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/euklid

Marketing

Carina

Kupio sam nešto s Amazona. Povod je bio super, a i kupovina. Pošiljka je stigla u dva odvojena paketa: u jednom Kindle s adapterom, u drugom kožna futrola za isti.
Nije baš pristojno govoriti o novcu, ali baš me naljutila carinska procedura.

Case study: kožna futrola za Kindle.

Amazon mi je ispostavio račun koji sam uredno platio: 35 USD za futrolu plus 11 USD za troškove transporta. (Malo previše, ako me pitate, ali ajde, prilika je bila takva i sve skupa, neka bude.)
Futrola je došla u Hrvatsku i prije susreta sa svojim sadržajem prošla je carinsku proceduru.
Koja je obračunata kako slijedi (zaokružujem na pune kune, bez lipa):

Vrijednost robe: 35 USD + 11 USD = 46 USD = 269 Kn
12 posto carine na iznos od 269 Kn = 32 Kn
Ukupno = vrijednost robe + carina = 301 Kn
PDV na ukupno (23%) = 69 Kn
Carinska pristojba: 32 Kn
Ukupno za platiti: 101 Kn.

Sve u svemu: za ono što u slobodnom svijetu vrijedi 35 USD = 200 kn (ugrubo), ja sam platio daljnjih 100 kn carine i carinskih troškova. To je nepravedno a vjerojatno i gore od toga, možda u rangu drumskog razbojništva. Dodatno, mislim da je i besmisleno.

Pretpostavljam da je sve perfektno zakonito pa mi nije namjera žaliti se na ovog ili onog činovnika. Vjerujem da su obavili svoj posao točno kako piše u pravilima i priručnicima.
Smisao je u pravilima samim pa imam par pitanja. Ne poznajem ni teoriju ni praksu carine i sasvim je moguće da štošta ne razumijem. Ipak, pitao bih vas i molim da mi kažete ako znate:

1) Zašto se carina plaća i na shipment (onih 11 USD gore), a ne samo na vrijednost robe?
2) Ako plaćam carinu, u čemu je smisao carinskih pristojbi? To mi liči na paušal koji plaćaš kao goli harač birokraciji.
3) U čemu je smisao PDV-a u ovom slučaju? Posebno, u čemu je smisao PDV-a koji se odnosi na dio koji dolazi od troškova transporta?
4) Zadnje, ne i najmanje važno. U čemu je uopće smisao carine u ovom slučaju? Neobrazovan sam u tome, znam samo ono što su me učili na vrlo prizemnoj razini a to je da carina svakoj državi služi za zaštitu vlastite industrije. Tradicionalno, to je bio i instrument carinskih/protekcionističkih ratova. Niti vidim neki carinski rat koji vodimo s Amerikom, a nisam čuo niti za neku našu manufakturu koja nudi e-knjige. Možda, možda, na kraju dana sve visi na tome da iznosiš iz zemlje novac i da u platnoj bilanci moja domovina i zbog mene kupuje dolare i plaća dolarska zaduženja. Ali, ako je to razlog, po čemu je naš Kindle oporeziv više nego nečije npr ljetovanje u Gstaadu ili skijanje u Dubaiju. A ne vidim da se plaća porez ako odeš skijati u Emirate pa tamo, recimo, račun platiš karticom s našeg bankovnog računa.

Najmanje vidim smisla u tome da za nešto sasvim benigno i osobno što vrijedi 200 platim još dodatnih 100 carinskih troškova. A tisuću puta se kladim da ne bih platio ništa da sam tu istu stvar fizički donio u zemlju, vraćajući se s nekog putovanja, kao što pametni i čine. Jedina mi je utjeha u nadi da će moja uplata pomoći da se državni proračun skine s respiratora.



Post je objavljen 06.07.2010. u 00:15 sati.