Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/davorovenovosti

Marketing

Najave događanja od 5. do 11. srpnja

- U Kotoru u Boki Kotorskoj održat će se od 5. do. 8. srpnja 2010. susret misionara i misionarki Crkve u Hrvata. Hrvatska danas ima 95 misionara i misionarki u Africi, Latinskoj Americi, Oceaniji i misijskim područjima Europe. Takvi se susreti održavaju svake godine u jednog od nad/biskupija u Hrvatskoj te Bosni i Hercegovini. Za ovogodišnji susret, dvadeset i drugi po redu, izabrana je Kotorska biskupija koja je u sastavu Splitske metropolije.
Na susretu će sudjelovati trinaestero misionara i misionarki koji dolaze iz D. R. Konga, Tanzanije, Ugande, Burundija, Benina, Kenije, Brazila, Meksika, Rusije i Islanda.
Uz misionare i misionarke na susretu će sudjelovati mons. Slobodan Štambuk, biskup hvarsko-bračko-viški i predsjednik Vijeća za misije Hrvatske biskupske konferencije. Zatim dr. Milan Špehar, nacionalni ravnatelj Papinskih misijskih djela u Hrvatskoj, mr. Tomo Knežević, nacionalni ravnatelj Papinskih misijskih djela u Bosni i Hercegovini. Na susretu će sudjelovat i biskupijski ravnatelji Papinskih misijskih djela iz svih nad/biskupija u Hrvatskoj te Bosni i Hecegovini i djelatnici središnjih misijskih ustanova iz Zagreba i Sarajeva.
Kao gost sudjelovat će biskup Clemens Pickel iz biskupija Saratov u Rusiji. U toj biskupiji djeluju dvije hrvatske misionarke iz Družbe karmelićanki Božanskog Srca Isusova. Na susretu će sudjelovati i mons. Jan Dumon, generalni tajnik Papinskog misijskog djela sv. Petra apostola iz Vatikana.
Susret počinje 5. srpnja u 18 sati koncelebriranim misnim slavljem u kotorskoj katedrali koje će predvoditi biskup Slobodan Štambuk. U utorak 6. srpnja misionari i misionarke imat će prije i poslije podne izlaganja o svom misionarskom radu. U srijedu, 7. srpnja predviđen je izletnički dio te će sudionici razgledati prirodne ljepote i kulturno – povijesne znamenitosti Boke Kotorske. Susret završava jutarnjom sv. misom koju će u svetištu bl. Gracije iz Mula predvoditi mons. Jan Dumon iz Rima.
- U organizaciji Matične vrhovne uprave Zajednice Molitva i Riječ u dvorani "Vijenac" Nadbiskupijskog pastoralnog instituta, Kaptol 29, u Zagrebu od 5. do 10. srpnja pod vodstvom prof. dr. Tomislava Ivančića održat će se Međunarodni studij hagioterapije (I.-IV. stupanj).
Na Studij se pozivaju svi oni koji su zainteresirani za rad u hagioterapiji, a nisu polaznici prošlogodišnjeg ljetnog Studija, kao i oni koji žele utvrditi gradivo iz hagioterapije. Studij će se simultano prevoditi na njemački, engleski i talijanski jezik.
- "Osmi" hodočasnički dan Gospi brze pomoći proslavlja se ovoga mjeseca u četvrtak, 8. srpnja u njezinu svetištu u Slavonskom Brodu. Pod geslom "Blažena ti što povjerova" na sam blagdan mise su po uobičajenom rasporedu. Prvu misu u 6.30 sati predvodi domaći župni vikar Zvonimir Martinović, u 8.30 Matija Žugaj, domaći mladmisnik, u 12 sati Branko Vincetić, u 17.30 Josip Vrančić, u 19 Ivan Ćurić. Na večernjoj misi u 19 sati pjeva Mješoviti pjevački zbor KUD-a "Kristal-Sladorana" iz Županje.
Središnje hodočasničku misu u 10.30 predvodi mo. Ivan Andrić, prefekt Sjemeništa u Đakovu.
Na uočnicu blagdana u srijedu, 7. srpnja misu bdjenja u 18.30 sati predvodi Ivan Lenić, domaći župnik i upravitelj svetišta.
- Katedralni mješoviti zbor zagrebačke katedrale pod ravnanjem dr. Vladimira Babuša i uz orguljsku pratnju Hvalimire Bledštajner u nizu koncerata "Glazbeni doživljaj u katedrali" održat će koncert u subotu 10. srpnja u 19 sati.
Na programu će biti djela "K suncu prosi" (Rudolf Matz), "O srce Sina Božjega" (Josip Kaplan), "Duhovni stih" (Slavko Zlatić), "Ave verum" (William Byrd), "Zdravo naša kraljice" (Josip Kaplan), "Prikazanje" (Adalbert Marković), "Hvali duše moja" (Krsto Odak) i "Ave verum" (Edward Elgar).
- Dvodnevnim svečanostima monasi jedine hrvatske muške benediktinske opatije Svetih Kuzme i Damjana na brdu Čokovac ponad Tkona na otoku Pašmanu u subotu i nedjelju 10. i 11. srpnja slave sv. Benedikta iz Nursije, blagdan svetog utemeljeljitelja svoga Reda i zaštitnika Europe. Proslava počinje u subotu godišnjim susretom oblata, članova svjetovnog benediktinskog reda iz cijele Hrvatske, koji dođu s obiteljima i dva dana sudjeluju sa zavjetovanom braćom u molitvama i misama. U subotu na "vigiliju" blagdana oblati zajedno s monasima mole i pjevaju svečanu Večernju iz monaškog Časoslova, a na sam blagdan i svečanu Jutarnju i Večernju. U nedjelju 11. srpnja na sam blagdan sv. Benedikta, zajedno s monasima, oblatima i mnogobrojnim vjernicima s cijeloga Pašmana, slavi se svečana misa. U samostanskoj crkvi u 11 sati predvodi je fra Tomislav Šanko, franjevac zadarske provincije Sv. Jeronima iz župe Srca Isusova u Zadru. Koncelebriraju benediktinci iz opatije, franjevci iz obližnjeg pašmanskog samostana na Kraju te desetak svećenika s cijelog otoka Pašmana.
- Proslava Dana svetog Benedikta održava se 10. i 11. srpnja u crkvi Sv. Benedikta u Mičevcu. Svečana akademija u povodu blagdana Svetoga Benedikta opata u subotu je 10. srpnja u 20 sati. Na akademiji sudjeluju povjesničarka umjetnosti dr. Ljerka Dulibić s radom "Sveti Benedikt u likovnoj umjetnosti" i arhitekt dr. Tomislav Premerl s temom "Arhitektura i umjetnost kao nužni okvir liturgijskoga slavlja", a nastupa vokalni ansambl Mater Libertatis koji čine sopranistica Iva Krušić, flautistica Ivana Milički i dirigentica Anita Kaić. Misu u crkvi sv. Benedikta u Mičevcu u 10.30 sati predvodi dr. Slavko Slišković, a večernja misa počinje u 18 sati. Na misi pjevanje predvodi VIS "Sv. Benedikt".
- Hrvatsko planinarsko društvo "Stanko Kempny" zagrebačke župe Sv. Nikole Tavelića u Kustošiji, priređuje u subotu 10. srpnja 17. tradicionalno romarsko hodočašće na Mariju Bistricu najstarijom proštenjarskom medvedničkom obilaznicom zvanom Zagrebački romarski put. Polazak je u subotu u 6 sati od pretposljednje tramvajske stanice u Gračanima (prije tunela). U crkvi Majke Božje Kraljice Hrvata na Medvednici, gdje je u 9 sati proštenjarska misa. U 21 sat je noćni križni put po bistričkoj Kalvariji sa svijećama i noćenje - planinarski – na otvorenom prostoru dvorišta bstričkog Karmela. U nedjelju 11. srpnja misa je u 7.30 u kapelici Bl. Alojzija Stepinca u Karmelu s mogućnosti osobne pobožnosti u svetištu, a povratak u Zagreb počinje nakon okupljanja kod kapelice Sv. Ladislava u 10 sati.
Svaki planinar – romar koji prođe stazu Zagrebačkog romarskog puta na kraju hodočašća s križnim putem dobiva spomen - medaljicu s likom Majke Božje s Djetetom Isusom i upisuje se u počasnu knjigu obilaznika. Informacije i prijave na mob. 098/313713 (Tomislav Pavin).
- Milosrdne sestre Sv. Križa iz Đakova u zajedništvu s HKD Napredak, podružnica Bosanski Brod, i župom Sv. Ilije, proroka, Bosanski Brod, organiziraju sjećanje na rad Milosrdnih sestara sv. Križa u Bosanskom Brodu (1909.-1949.). U nedjelju 11. srpnja s početkom u 10 sati u župnoj crkvi Sv. Ilije, proroka u Bosanskom Brodu kratka predavanja o životu, odgojno-prosvjetnom te pastoralnom radu sestara održat će predavači: dr. Andrija Zirdum, mr. Ivan Medved, dr. s. Finka Tomas i prof. s. Estera Radičević. Nakon predavanja euharistijsko slavlje predvodit će pomoćni vrhbosanski biskup dr. Pero Sudar.
- Katolička odbojkaška liga 'Blaženi Ivan Merz' u subotu i nedjelju 10 i 11. srpnja orgarnizira turnir u odbojci na pjesku na Jarunu. Koji će to biti tereni za sada se ne zna. Sve informacije kod orgarnizatora Mate 0994545455

Post je objavljen 04.07.2010. u 16:07 sati.