,nepoznatizagreb.blog.hr" />

Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/nepoznatizagreb

Marketing

Pa-pa, "Mladost"!


Snimio: Vanja

Izdavačko knjižarsko poduzeće "Mladost" ne postoji već duži niz godina - ako se dobro sjećam, to je bila jedna od prvih firmi koja je pokleknula pred naletom privatizacije i novih vlasnika koji su što svojim neznanjem, što svojom namjerom odveli svoje firme do stečaja. Iz pepela "Mladosti" nikla je "Libraria d.o.o." i preuzela njene knjižare, no vodeća pozicija koju je "Mladost" zauzimala u prometu knjigama, a još više u srcima ljubitelja knjiga i kupaca u njihovim knjižarama i papirnicama neminovno je postala prošlost. Tokom vremena su nikle nove firme koje su se znale prilagoditi vremenu i novim željama kupaca i čitalaca, a dućani "Librarie" su zauvijek ostali tamo negdje u 80-tima u svakom pogledu (na žalost, osim trgovina nikad se nije oporavilo ni izdavaštvo te firme - sjetite se samo biblioteka "Vjeverica" i "Jelen" na kojima su mnogi odrasli!)

A u 80-tima je "Znanstvena knjižara" na Cvjetnom placu (sada lokal T-coma) bila THE mjesto za kupnju stručnih knjiga, knjižara u Gundulićevoj jedna od rijetkih oaza stranih knjiga, a knjižara u Ilici, nasuprot Gundulićevoj, je samom svojom veličinom i izborom bila broj 1 mnogima. Kao velikom ljubitelju knjige i čestom posjetiocu papirnica, upravo mi je ta knjižara u Ilici bila najdraže mjesto - tamo sam redovno zalazio za svojih šetnji gradom i mnoge knjige sam kupio upravo tamo. No, u posljednje vrijeme sam tamo zalazio sve rijeđe: jest, papirnica je i nadalje bila ok (dok je knjižara izgubila svaku relevantnost u mojim očima), no često neljubazno osoblje i općenit pomalo ofucan izgled me nisu više tako privlačili.


Snimio: Vanja


Snimio: Vanja

I, ovih dana, možda ste već i vidjeli, knjižara je zatvorena - "radi preuređenja", piše na izlogu. Pitao sam osoblje u jednoj drugoj njihovoj knjižari što će biti sa tim lokalom, jer sam već naslućivao da u svojoj slijedećoj inkarnaciji neće biti knjižara - dobio sam odgovor da bi to trebalo postati prvi gradski dućan "Zare".

Šteta radi knjižare, bila mi je ipak draga ... no, očito ta firma više nema snage za daljnji razvoj i vrlo vjerojatno joj predstoji polagano gašenje (iako na izlogu najavljuju otvaranje trgovine u njihovom skladištu u Borongajskoj ulici čiji ulaz je pred nekoliko mjeseci također odavao nemar i nebrigu).


Snimio: Vanja


Snimio: Vanja


Skladište u Borongajskoj, snimljeno u studenom 2009. (oprostite na lošoj kvaliteti fotke!). Snimio: Vanja

Stoga, pozdravimo neminovno skidanje jednog od posljednjih natpisa "Mladost" sa fasade te zgrade i nadajmo se da će se uskoro otvoriti pokoja dobra knjižara koja će nadomjestiti ovu koja je odigrala svoju ulogu tokom posljednjih desetljeća, ali očito nije mogla izdržati utrku sa novim valom, i knjižara i trgovina modnom odjećom.

Za kraj, još jedan razlog zašto sam bio dosta vezan za "Mladost" - iz te firme, točnije njihove tiskare u Gundulićevoj (koja je nekad bila dio Jugoslavenske akademije znanosti i umjetnosti), je u penziju otišao moj otac koji je u dotičnoj tiskari popravljao tiskarske strojeve. Nikad nije bio previše vezan uz tu firmu, obzirom da je većinu svog radnog vijeka proveo u drugim poduzećima i na drugim poslovima, i isto tako nije shvaćao sva ta previranja za i nakon privatizacije ... da je živ, vjerujem da bi i sada na ovu vijest samo odmahnuo rukom i rekao "ma da, ništa nisu oni znali ...".


Snimio: Vanja

Post je objavljen 01.07.2010. u 09:58 sati.