Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/glasamerike

Marketing

Špijunaža pod firmom 'druženja'

Piše Bojan Klima

Kada je predsjednik Obama prošli tjedan odveo svog ruskog kolegu na cheeseburger u jedno predgrađe Washingtona, obojica vjerojatno nisu bili svjesni da blaguju u blizini stambene zgrade u kojoj su više od deset godina živjeli 'agenti strane vlade' koji su - tvrdi FBI - radili za rusku obavještajnu službu SVR.

Posljednjih se dana u Washingtonu najviše raspravljalo o dugoročnijim posljedicama ove afere po, inače, sve bolje američko-ruske odnose. No, mediji u Sjedinjenim Državama opisuju i njezine prilično živopisne aktere. Tu je navodna špijunska 'krtica' na Harvardu, pa onda kolumnistica najvažnijeg hispaničkog dnevnika u Sjedinjenim Državama poznata po radikalno-lijevim stajalištima te na kraju – seks-bomba koja se nastojala kretati u visokom društvu i u njemu regrutirati potencijalne 'izvore informacija'.

Zajedničko svima – piše Wall Street Journal bilo je to što im zadatak nije bio domoći se državnih tajni, već jednostavno postati dio američke političke i javne scene te uočiti zanimljive ljude koji bi mogli biti od interesa 'pravim' ruskim špijunima. Zadatak im je zapravo bio klasični networking, a ne špijunaža – piše newyorški list.

Annu Chapman, rođenu u Volgogradu, New York Times izdvaja zbog njezine atraktivnosti. U Londonu je radila u banci, u New Yorku je prodavala nekretnine, no – čini se da je najviše bila prisutna na društvenoj sceni Manhattana. Nekoliko sati prije uhićenja, Anna Chapman je sa svog laptopa u jednom newyorškom Starbucksu slala šifrirane sadržaje ruskom agentu koji je bio u automobilu, nekoliko metara dalje – tvrdi FBI.

Vicki Pelaez, komentatorica newyorškog dnevnika na španjolskom jeziku El Diario-La Prensa također je optužena kao 'agent strane vlade' i smatra se pripadnicom ovog špijunskog pothvata za račun Moskve. Kao i njezin suprug, također uhićeni Juan Lazaro, Vicki Pelaez bila je poznata po svojim ljevičarskim stajalištima i kritikama američke politike u Južnoj Americi. Dok je kao novinarka radila u rodnom Peruu, ranih osamdesetih, oteli su je gerilci maoističkog pokreta Tupamarosa. Kamerman koji je bio otet s njom tvrdi da je Vicki Pelaez bila zapravo suučesnica otmice, a ne žrtva – piše New York Daily News.

Donald Heathfield – koji se kolegama na postdiplomskom studiju iz poslovnog managementa predstavljao kao 'Kanađanin' – bio je izvrstan kada je u pitanju networking, odnosno u uspostavljanju profesionalnih i osobnih veza s ljudima koje je sretao - piše Boston Globe. Njegovi se bivši kolege, znanci i susjedi prisjećaju da ga je zanimala vanjska politika, a FBI tvrdi da su pojedine informacije iz razgovora s Amerikancima stizale u Moskvu.

Američkim je analitičarima prilično čudno da je Moskva u ovakav dugogodišnji i dugoročni 'projekt' utrošila - kako se čini - prilično novca. Mark Galeotti sa Sveučilišta New York primjećuje da u Rusiji još uvijek 'precjenjuju' korisnost klasičnog, hladnoratovskog špijuniranja. Takav je način razmišljanja vjerojatno još ojačao nakon što je predsjednik, a potom premijer postao jedan bivši pukovnik KGB-a, kaže Galeotti. On međutim smatra da se danas najkorisnije obavještajne i političke informacije mogu saznati praćenjem profesionalne literature, raznih stručnih publikacija koje su dio javne sfere, te odlascima na međunarodne skupove i konferencije, a ne klasičnim špijuniranjem.

Post je objavljen 01.07.2010. u 05:14 sati.