Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/vatrenevijesti49

Marketing

30 GODINA DVD-a DUBROVČAN - RAVNICE

DUBROVČAN
Piše: Željko Odak

U subotu 26. lipnja 2010. godine održana je svečanost tridesete obljetnice djelovanja osnivanja DVD-a Dubrovčan – Ravnice , a pod pokroviteljstvom Hrvatskog sabora čiji je izaslanik bio saborski zastupnik Milivoj Škvorc u nazočnosti predstavnika prijateljskih vatrogasnih društva i uglednih gostiju, gospodarstvenika i mještana...

Predstavnici vatrogasnih društava u prigodnoj povorci kroz mjesto sa vatrogasnim zastavama uz pratnju limene glazbe Mrzlo Polje i domaćih mažoretkinja i došli su na prostor ispred vatrogasnog doma pred svečanu pozornicu pod vodstvom zapovjednika DVD –a Željka Voriha .

Image and video hosting by TinyPic

Svečanost je započela glazbenim programom i izvođenjem nacionalne i vatrogasne himne. Predsjednik DVD-a Dubrovčan Ravnice Ivica Petek je pozdravio sve prisutne i započeo program svečanosti. U početku programa kum nove zastave poduzetnik Dragutin Bišćan predao je društvu novu vatrogasnu zastavu, a stara zastava je pohranjena u svečanu dvoranu društva.

Tajnik Ivica Škalec je izvijestio u povijesnom putu društva. Te rekao da je vatrogastvo u Dubrovčanu osnovano 1980. godine i da su na osnivačkoj skupštini nazočila 63 člana. Da je iste godine donijeta odluka o izgradnji vatrogasnog spremišta na zemljištu iza zgrade poljoprivredne zadruge. Članovi društva su se osposobljavali školovanjem za sudjelovanje na intervencijama, te svoju vatrogasno znanje i vještine pokazivali u preventivnom radu , intervencijama i vatrogasnim natjecanjima. Najvažnije aktivnosti su se odvijale u gradnji vatrogasnog doma i nabavi vatrogasne opreme.

Značajne godine koje je nužno naglasiti su 1981. kada započinje izgradnja doma. Nakon prve faze izgradnje doma dolazi novo razdoblje od 1999. godine velikog entuzijazma novog rukovodstva sa Ivicom Petekom na čelu, te se dom dovršava i dograđuje i nabavlja sva potrebna vatrogasna oprema za jedno društvo koje djeluje u šest naselja sa 518 domaćinstava na površini od 16 četvornih kilometara.

Uz zalaganje za dom spremište i nabavku opreme, članovi društva su sudjelovali na sedamdesetak vatrogasnih intervencija, uložili mnogo sati rada na vatrogasnom domu, nabavi vatrogasne opreme, utrošili velik broj sati uvježbavanja sa vatrogasnom opremom, te okupili mlade, koje uvježbavaju za natjecanja. Društvo je uvijek spremno intervenirati sa svojim postrojbom, u kojoj kao dobrovoljci djeluju i šest profesionalnih vatrogasaca, na zaštiti svojih mještana od požara i drugih nedaća Mještani su uvijek bili uz svoje vatrogasce i pomagali su ih materijalno i moralno.

Na svečanosti je predstavljena i monografija društva koju su priredili sami članovi , a uredio ju je dipl ing. Stjepan Fišter . U njoj su objavljeni dokumenti i fotografije o radu društva, rukovodstvu i nagrađenim. Ovom prigodom Društvo je primilo prigodne poklone od izaslanika pokrovitelja saborskog zastupnika Milivoja Škvorca, priznanje VZ Krapinsko zagorske županije te prigodne poklone nazočnih predstavnika prijateljskih DVD-a. U pozdravima i čestitkama je naglašeno da je društvo jedno od najmlađih na području županije,ali zalaganjem svojih članova da bilježi najbrži razvoj.

Za rad u vatrogastvu vatrogasnim odlikovanjima su odlikovani: zlatnom plamenicom Ivica Besednik, zlatnim medaljama Ivica Petek i Stjepan Fišter. Vatrogasne plamenice srebrne dobilo je 8 članova, brončane 6 članova. Srebrne vatrogasne medalje dobilo je 11 članova. Vatrogasne spomenice za 30. godina su primilo je 17 članova, za 20. godina 13 članova i za 10 godina 10 članova DVD- Dubrovčan Ravnice je dodijelio spomen priznanja za 30. obljetnicu svim sponzorima , mještanima i ljudima dobre volje koji su pomagali u organizaciji ove svečanosti. Svečanost 60. obljetnice je nastavljena prigodnim druženjem .


Post je objavljen 30.06.2010. u 16:07 sati.