Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/vladotra

Marketing

O studijskom posjetu Hrvatskoj

Drage kolegice i kolege
Studijski posjet 17 – ero postdiplomki s Instituta za defektologiju, Filozofskog fakulteta Univerziteta „Sv. Kiril i Metodije“, Skopje, predvođeni mojom malenkošću, odrađen je časno i pošteno u već najavljenom periodu od 06.- 09. lipnja, 10. Posjetili smo Zagreb i Zadar, tj. institucije i centre namijenjene osobama s intelektualnim poteškoćama, uključujući i Edukacijsko – rehabilitacijski fakultet, Sveučilišta u Zagrebu, te Sveučilište u Zadru.
Smješteni u samom središtu Zagreba, unikatnog dizajna interijera hotela „Ilica“, uspjeli smo, uz mnogobrojne obveze, osjetiti i dašak i duh Zagreba.
Prezentacijom nastanka, ali i žive današnjice ERF – a, dekanica prof. dr sc. Draženka Blaži, prenjela nam je, nama zanimljiv, sveučilišni rad u Hrvatskoj.
Centar za autizam donio je visok značaj činjenicom dužine svoga postojanja (od 1983.g.), svojim podružnicama diljem zemlje (Split i Rijeka), te lokalnim jedinicama u samom Zagrebu. Tako utemeljena ustanova obuhvaća programe rehabilitacije, habilitacije i samog obrazovanja osoba s autizmom svih dobnih uzrasta. U Republici Makedoniji neumoljivo podižemo glas za ostvarenjem institucionalnog oblika pružanja svevrsne pomoći osobama s autizmom. Obilaskom Centra za rehabilitaciju „Zagreb“, od postojećih pet kuća, posjetili smo „Sloboštinu 1 i 2“. Jedinica za predškolski sustav obuhvaća djecu do 11 godina, te smještajna jedinica osobe starije životne dobi. Centar u svojim lokalnim jedinicama zbrinjava sve dobne uzraste s umjerenim i teškim poremećajima.
Oblik obrazovanja osnovnog školstva djece s intelektualnim poteškoćama „Voštarnica“, u Zadru nam je predstavila ravnateljica, obilaskom samog objekta, čime nam je prezentirala i mukotrpnu borbu za što kvalitetnijim vidom napretka.
Kao Erasmus koordinator, na Sveučilištu u Zadru, s Erasmus kolegicom, prof.dr sc. Kolega i prorektorom za međunarodnu suradnju, prof.dr sc. Jelušićem, dogovorio sam buduću suradnju razmjene studenata i stručnog kadra u oblastima koje nam se podudaraju, te suradnju od opće vrijednosti.
Kako boravak u Hrvatskoj ne bi ostao baziran na okvirima isključivosti struke, naš domaćin Trisomija 21, organizirao je prijem u Vladi Republike Hrvatske, kod potpredsjednika prof. dr sc. Slobodana Uzelca, meni osobno dragog kolege. Uz moje postdiplomke, zadovoljstvo prijema podijelili su i dekan Filozofskog fakulteta iz Skopja, prof. dr sc. Goran Ajdinski, te kolegica prodekanica za međunarodnu suradnju, prof. dr sc. Lena Damovska.
Čast dobrodošlice ukazali su nam i veleposlanik Republike Makedonije u Hrvatskoj, gosp. Dančo Markovski, otac Velinski, te pročelnik za zdravstvo Zagreba, gosp. Zvonimir Šostar, na zajedničkom ručku u konobi „Antica“, kao i osobe s Down sindromom, zajedničkim druženjem.
Izuzetno umorni od prenapućenog sadržaja, a sve u nastojanju domaćina da nam na kvalitetan naćin prezentira svoju zemlju, cijelinu smo zaokružili sukcesivnim razgledavanjem glasovite izložbe „Bodies revealed“, poklonom Grada Zagreba, te posjetom Veleposlanstva Republike Makedonije u Zvonimirovoj ulici.

Rukovodioc postdiplomskog studija


Post je objavljen 29.06.2010. u 14:53 sati.